Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svaret är ja

Norrköping2008-04-09 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Några hundra föräldrar per år i Sverige betalar inte avgifterna för förskola och/eller fritidshem. Tolv av dessa föräldrar bor i Norrköping (se nyhetsartikel i Folkbladet i går). De föräldrar som inte betalar blir, efter varningar och påminnelser, avstängda från möjligheten att låta sina barn nyttja tjänsterna. Ledare
Barnombudsmannen (BO) Lena Nyberg är kritisk. Hon anser att "barn aldrig ska straffas för att de vuxna inte sköter sig" (TT 7 april)). Förskola och fritidsverksamhet är populära tjänster bland föräldrar till små barn. Till skillnad mot den obligatoriska grundskolan och den frivilliga gymnasieskolan/högskolan är förskole- och fritidstjänster avgiftsbelagda.(Femton timmars förskola i veckan är dock en avgiftsfri rättighet). Sedda som andel av kostnaderna är de inkomstrelaterade avgifterna låga. Maxtaxan sätter ett tak på en modest nivå. För föräldrar med mycket låga inkomster eller andra besvärligheter finns möjligheter att få socialt bistånd till avgiften. Det är därför knappast möjligt att hävda att det enbart eller främst finns fattigdomsrelaterade orsaker till avgiftsskolket.Det handlar heller inte om någon enstaka månads glömska från föräldrarna - vem som helst kan ju glömma att betala en av alla räkningar som rasar in i brevlådan. De flesta kommuner har en förhållandevis lång bromssträcka innan föräldrarna stängs av. Därför kan man anta att ett antal föräldrar helt enkelt struntar i att betala avgiften: "Går det så går det". n n BO talar om barn som "straffas" för att deras föräldrar inte sköter sig. "Drabbas" är ett bättre ord. Inget barn kan välja sina föräldrar. Barnet kan därför inte straffas för ett föräldraval som man aldrig gjort. Däremot drabbas vi alla på gott och ont av de föräldrar vi råkat få. Om en förälder väljer att inte betala avgiften för en förskoletjänst man köpt åt sitt barn så är det närmast ofrånkomligt att barnet och föräldern till slut kommer att gå miste om tjänsten. Det ytterst begränsade antalet avgiftsskolkare visar att betalningsmoralen för förskole- och fritidstjänster är mycket hög. Systemet skulle säkerligen inte rasa samman om kommunerna valde att blunda för de uteblivna avgifterna och låta barnen gå kvar som om ingenting har hänt. En sådan hantering skulle dock underminera hela avgiftssystemet. Långt färre än i dag skulle betala om avgiften blev frivillig. n n Jag kan också tänka mig en debatt om det riktiga i att överhuvudtaget ta ut avgifter för förskola och fritids. När den likaledes frivilliga gymnasieskolan/högskolan är avgiftsfri; varför ska förskolan vara avgiftsbelagd? Men det är en större fråga. Dagens spörsmål gäller om det är rätt att stänga av de föräldrar som inte betalar avgiften för förskola och fritids? Svaret är ja.
Läs mer om