Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svärdman svär i kyrkan

Försäkringsskyddet för den som blir sjuk försämras. Nu blir de privata alternativen allt aktuellare. Frågan är: Hur ska socialdemokraterna möta utmaningen?Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix/arkiv

Försäkringsskyddet för den som blir sjuk försämras. Nu blir de privata alternativen allt aktuellare. Frågan är: Hur ska socialdemokraterna möta utmaningen?Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix/arkiv

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Norrköping2009-07-07 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Håkan Svärdman är välfärdsanalytiker på försäkringsbolaget Folksam. I går på DN Debatt svor han i kyrkan. Ledare
Folksam har låtit utföra en opinionsundersökning som visar på ett ökat intresse för privata inkomstförsäkringar som täcker upp vid arbetslöshet och långtidssjukdom: "Striktare villkor, förändrade beräkningsgrunder och nya beskattningsregler har dels gjort det svårare att över huvud taget få ersättning från socialförsäkringssystemen, dels medfört att de faktiska ersättningsnivåerna sänkts." En genomsnittslöntagare som blir arbetslös får till exempel bara 58 procent av lönen i ersättning.Ska den individ som blir arbetslös kunna bibehålla sin standard måste hon därför komplettera sitt skydd i form av kollektivavtalade eller privata försäkringar, skriver Svärdman: "Andelen med en sådan försäkring har ökat från 18 till 32 procent jämfört med motsvarande undersökning förra året." Folksam har också passat på att mäta våra värderingar om välfärd.Enligt Svärdman förskjuts våra värderingar alltmer i individualistisk riktning: "Andelen svenskar som tycker att samhället har huvudansvaret för försäkringsskyddet vid sjukdom, arbetslöshet och pension har minskat från 32 till 27 procent jämfört med förra årets undersökning."Svärdmans undersökning är politiskt högintressant. Det har inte kunnat undgå någon att alliansregeringen steg för steg försöker öka privatfinansieringen i välfärden.A-kassan omvandlas till ett grundtrygghetssystem, den privata och obligatoriska trafikförsäkringen ska täcka vissa vårdkostnader och sjukförsäkringen står de facto för 75 procent av nettolönen; inte 80 procent som många tror.Människor och fackföreningar som är om sig och kring sig - det är de som trampar upp nya stigar i samhället - anpassar sig till det nya läget. Folk och fack lägger inte längre alla sina ägg i den offentliga korgen. Privata initiativ blir allt viktigare för välfärdens kvalitet. Svärdman på Folksam skriver att många löntagare har råd med dessa tilläggsförsäkringar. Men majoriteten står fortfarande utanför. Vi ska inte glömma att drygt en miljon löntagare inte ens är medlemmar i någon a-kassa.Socialdemokraterna måste överväga sina svar på välfärdens nya frågor mycket noga. Det är inte självklart att ett försök att genomföra rejäla ersättningsökningar i de statliga försäkringarna är den bästa politiken. Huvudmålet måste vara att garantera alla medborgare ett anständigt grundskydd för inkomstbortfall. Därutöver skulle staten kunna stimulera människor och fackföreningar som så önskar att teckna tilläggsförsäkringar.I dag medger staten skatteavdrag för premieinbetalningar till privata pensionsförsäkringar. Något liknande skulle kunna införas på socialförsäkringsområdet. Socialdemokratins kungstanke och klassiska framgångskoncept är att väva samman offentliga och privata intressen till effektiva och fördelningspolitiska system.S måste upp till bevis och återigen visa att man har förmågan att tänka nytt och fritt. Ska "kyrkan" hänga med i svängarna krävs ständigt nya bibeltolkningar.
Läs mer om