Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sund populism

Den 14 september går norrmännen till valurnorna för att välja sig en ny regering. Sedan fyra år tillbaka styr Arbeiderpartiet landet i en koalition tillsammans med Socialistisk Venstre och Senterpartiet. En liknande koalition utmanar som bekant den borgerliga alliansen här i Sverige. Valutgången i Norge har därför ett extra stort intresse på den här sidan kölen.

Foto: mARIT hOMMEDAL / scanpix norge

Norrköping2009-09-02 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Men norsk politik är lite knepig; inte direkt jämförbar med svenska förhållanden. Knepigheten beror främst på Fremskrittspartiet. Partiet är näst störst i Norge med sina dryga 25 procent av opinionen bakom sig. Hittills har dock både den röda och gröna sidan vägrat att regera tillsammans med Fremskrittspartiet - Frp. Den egentliga oppositionen till Norges rödgröna regering utgörs därför av tre ganska små borgerliga partier. Nytt för i år är emellertid att Högerpartiet med Erna Solberg har förklarat sig vara intresserade av att regera tillsammans med Frp. Ett sådant arrangemang tilltalar dock inte vare sig det liberala Venstre eller Krf - det Kristliga Folkpartiet. Givet dagens opinionsmätningar talar därför det mesta för att Jens Stoltenberg kan sitta kvar som statsminister efter valnattens rösträkning. Invandringsfrågorna är heta i den norska valrörelsen. Häromkvällen sändes en valdebatt mellan statsminister Jens Stoltenberg från Arbeiderpartiet och Högerpartiets ledare Erna Solberg. Erna Solberg använde Sverige som ett slagträ mot Stoltenberg. I Sverige har regeringen lyckats att minska strömmen av asylsökande, sa Erna Solberg. Men i Norge sker det motsatta, sa hon. Erna Solberg kallas ibland för "Järn-Erna". Det har hon inget emot. I en intervju i norska Dagbladet i går sa hon att hon var beredd att få ett ellet annat öknamn för att få igenom sin politik: "For å være minister på dette feltet må du tåle å være tøff. Skal du redusere antall asylsøkere fra 17 000 til 5000 må du tåle å få noen navn." Sociologen Magnus Marsdal gav nyligen ut boken "Frp-koden - Hemmeligheten bak Fremskrittspartiets suksess". Frp har knappt några likheter alls med våra egna Sverigedemokrater. SD startade ur renodlat rasistiska organisationer. Frp:s födelse på 1970-talet inspirerades av skatterevoltören Mogens Glistrups etablissemangskritiska häradståg i dansk politik. Med bevarat folkligt tilltal har Frp därefter steg för steg utvecklat och uttryckt hård kritik mot multikulturalism, mot finkultur och mot den liberala och vinsippande "Armanidemokrati" som partipolitiker framförallt till vänster beskylls för. Frp agiterar också starkt för mer pengar till vård-skola-omsorg för vanliga och hederliga norrmän. Hade Ian Wachtmeister och Bert Karlsson varit mer uthålliga med sitt pajasparti Ny Demokrati så hade kanske också vi haft en hyfsad stor variant av Fremskrittspartiet i riksdagen? Nu blev det inte så. Men de svenska partierna - inte minst S - måste ändå se upp. Tiden för stora medlemspartier och stora block av "säkra väljare" är över. Utrymmet för grov populism och snabba väljarrörelser har ökat. Den politiska agitationen måste röra livets vardagsfrågor för samhällets flertal. Lite sund vardagspopulism har ingen dött av.
Läs mer om