Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Styrka: tjatet

Norrköping2007-09-07 01:08
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I dag vid lunch byter folkpartiet ledare. Partiet, som håller landsmöte i Västerås, kommer framgent att ledas av skolminister Jan Björklund från Skene i västra Götaland.Ledare
Jan Björklund är en skicklig politiker. Men det är inte genom briljans i talarstolen eller som en stor ideolog som Björklund har kunnat ta sig fram i folkpartiet. Snarare är det förmågan att tjata som lagt grunden för hans karriär. Och att tjata är ingen dålig egenskap hos en politiker.Som skolpolitiker har Björklund i år efter år talat om disciplinproblem i skolan, om att lärare och rektorer måste stärkas och att svensk skola måste bli bättre. Folkpartiet har kunnat göra skolan till sin fråga och har framgångsrikt attackerat socialdemokraterna genom att tala om stökiga klassrum och elever med svaga färdigheter i kärnämnena. Tjatet har gått hem bland väljarna och nu i somras tvingas socialdemokraterna att revidera sin egen skolpolitik.Många kommer ihåg Jan Björklunds uttalanden om att läraren ska få ta ifrån eleverna störande mobiler och förbjuda kepsar i klassrummet. nn Förslagen är ganska fåniga: inte ska väl politikerna i Stockholm detaljreglera hur kepsar och mobiler ska omhändertas runt om i Sveriges alla klassrum. Men budskapet har gått fram: Björklund gillar inte oordningen i skolan.Precis innan sommaren fick vi ett gott exempel på Björklunds förmåga. När Sverige gjorde sig redo för semester med sol och bad krävde skolministern bättre simundervisning. Alla elever i årskurs fem ska kunna simma 200 meter varav 50 på rygg, menade ministern. Någon stor verklig förändring handlar det knappast om, eftersom skolan redan har till uppdrag att lära ut simning och livräddning. Men Björklunds förmåga är att få det självklara att låta nytt och konkret.Simkravet uppskattades även på politikens vänstra planhalva. I ett inlägg på sin blogg hyllade till exempel SSU Östergötlands ordförande Ellen Oskarsson utspelet från skolministern. "Det är en frihetsfråga, att man inte ska känna sig begränsad i sitt liv för att man aldrig fick lära sig simma" skriver Oskarsson bland annat. Det är inte ofta som SSU:arna finner anledning att berömma högerregeringen, så Oskarssons bifall får räknas som en fjäder i hatten för Björklund.Men trots sin skicklighet finns det också några ordentliga plumpar på Jan Björklunds meritförteckning. Det värsta gjorde han sig skyldig till inför USA:s krig i Irak för fem år sedan. Redan då insåg de flesta att president Bushs planerade krig var olagligt och att det skulle leda till elände i Irak. Men Jan Björklund krävde att Sverige skulle delta med trupper på den amerikanska sidan i kriget.nn Att svenska soldater inte står mitt uppe i det blodiga kaoset i Irak vi dagligen ser på tv finns all anledning att vara tacksam över. Förhoppningsvis är till och med Jan Björklund glad att han inte lyckades tjata in Sverige i kriget.
Läs mer om