Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Studenten ska välja själv, men ...

Norrköping2008-02-27 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vi brukar tala om att vi i Sverige har en avgiftsfri högskola. Det är sant såtillvida att man som student inte behöver betala någon terminsavgift. Men det finns faktiskt en obligatorisk avgift som studenter inte kommer undan, nämligen kårobligatoriet. Det är en avgift på ett par hundralappar per termin som man betalar till sin kår. Det handlar inte om några enorma summor med andra ord. Men eftersom det är obligatoriskt att betala avgiften får kårerna in tillräckligt med pengar för att kunna bedriva verksamhet. Allt från att stärka kvaliteten och studenternas rättigheter på sina utbildningar till förmedling av bostäder. För ungefär två veckor sedan presenterades utredningen som regeringen tillsatte angående avskaffandet av kårobligatoriet. Principiellt tycker jag att det är ett bra initiativ att ta bort den lag som tvingar alla studenter att gå med i en förening och dessutom betala en avgift till den. Vi ska värna organisationsfriheten, vilket innebär att alla ska ha möjlighet att välja att gå med i kåren eller inte. Men det finns fortfarande många frågetecken kring den statliga utredningen. Det är viktigt att studenternas inflytande på alla nivåer, från den enskilda kursen till högskolans styrelse, garanteras även i fortsättningen. Eftersom studentmedverkan i högskolorna är ett samhällsintressen föreslår utredningen att ett statsbidrag på 95 miljoner kronor ska tillskjutas högskolebudgeten, vilket motsvarar 310 kronor per heltidsstudent. Dessutom föreslås högskolorna att ta över ansvaret för studiesociala verksamheter som exempelvis stöd och råd i juridiska frågor, omhändertagande av utländska studenter, bostadsförmedling och arbetslivskontakter. För detta skulle staten lägga till ytterligare 30 miljoner kronor, vilket gör att förslaget enligt utredningen kostar ca 125 miljoner kronor. Jag ser det föreslagna statsbidraget som en avgörande förutsättning för att kunna ta bort kårobligatoriet utan att försämra studenternas helhetssituation. Vad utredningen tyvärr också föreslår är att avskaffandet ska finansieras genom att antalet utbildningsplatser minskas med ca 1100. Leijonborg har hittills inte velat kommentera finansieringen av förlaget, men jag ställer mig väldigt kritisk till neddragningar i högskolan. Sverige är ytterst beroende av högskolorna eftersom vi i allt högre utsträckning formar ett kunskapssamhälle där en av våra starkaste konkurrenskrafter är just utbildningen. Jag hoppas på en bred uppgörelse i frågan om kårobligatoriet som värnar föreningsfriheten men som samtidigt garanterar att studentinflytandet och de studiesociala förutsättningarna bevaras och utvecklas. Lars Leijonborg och Anders Borg måste ge besked om hur regeringen ska finansiera förslaget om kårobligatoriets avskaffande. Jag hoppas bara att svaret inte finns i neddragningar i högskolan.
Läs mer om