Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Storsvensk studentpolitik

Hit lär inte några utländska studenter komma om regeringen får bestämma.

Hit lär inte några utländska studenter komma om regeringen får bestämma.

Foto: Robert Svensson

Norrköping2010-02-20 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sverige är ett dyrt land att leva i för studenter från t ex Kina, Indien och Pakistan. Våra universitet och högskolor har ändå kunnat attrahera ungefär 10 000 studenter per år från fjärran länder. Nu vill regeringen sätta stopp för det. Från och med nästa år ska lärosäten vara skyldiga att ta ut avgifter som täcker kostnaderna för utbildningen. Det betyder 70 000-90 000 kronor per läsår. Ledare
Ovanpå de höga levnadsomkostnaderna kommer sådana avgifter att innebära en effektiv dränering av utländska studenter inom den högre utbildningen i vårt land. Sverige är ett litet och glest befolkat land i nära anslutning till de ödsliga polarvidderna. Våra universitet och högskolor håller hygglig kvalité. Utbildningarna representerar dock inte den sorts globala spetskunskap som oavsett kostnaderna har förmågan att dra till sig studenter från hela världen. Kort sagt bör vi vara glada för att ett stort antal utländska studenter kommer hit. De har gjort sin grundutbildning i sina hemländer. De är studiemotiverade och många av dem visar intresse för att förlänga vistelsen här som doktorander och/eller som medarbetare inom svenska förvaltningar och företag. Men statsrådet Tobias Krantz (FP) vill inte ha dem här. Försiktiga uppskattningar jag tagit del av räknar med att kanske nittiofem procent av dagens 10 000 studenter kommer att skrämmas bort av de höga avgifterna. När Danmark införde liknande avgifter som den svenska regeringen nu vill göra så tappade de nästan varenda student. Nederländerna som också har genomfört en avgiftsreform, satsar runt hundra miljoner kronor per år på statliga rekryteringskontor i flera stora länder. Rekryteringskontorens uppgift är att "sälja" Nederländerna som intressant och inbjudande studieland. I den svenska regeringens proposition anslås fem miljoner kronor till motsvarande verksamhet... Jag anar småskurna och Storsvenska attityder i Tobias Krantz förslag. Det är mycket beklagligt. Sverige behöver de här studenterna betydligt mer än vad de behöver oss.
Läs mer om