Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stolleprov!

Matprogrammen i TV står som spön i backen. Kockarna blir fler och fler och trendigare och trendigare. Naturligtvis skriver dom egna böcker om hur vi skall göra vår egen buljong och marmelad och Gud vet vad mer.

Norrköping2009-05-18 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Kryddningen omfattar allsköns orientaliska konstigheter, som i alla fall vi sällan har i lager och som vi nog är rätt tveksamma inför. Det är förstås bra att det hålls koll på livsmedelsindustrin och hur dom hanterar vår föda, men frågan är om lösningen är att pressa redan hårt trängda föräldrar till dåligt samvete för att dom inte hinner koka egen buljong och baka surdegsbröd och bullar. Det är ju så mycket annat som dom ska hinna med också. Men många småbarnsföräldrar kanske inte hinner se matlagningsprogrammen, så dom klarar sig undan det dåliga samvetet. Visst är det härligt med doften av nybakat bröd, men vi som är uppväxta med mammas hålkakor minns ju också så gott det smakade med köpelimpa när tillfälle gavs någon enstaka gång. För att inte tala om apelsinsaft när den egna vinbärs- och körsbärssaften tagit slut frampå vårkanten. Lite skillnad har det allt blivit på priserna! Idag betalar folk 50 kronor halvlitern i gårdsbutikerna för hemkokt saft, för att inte tala om vad torkade äppelringar och päronbitar - så kallat naturgodis - kostar. Det var ju vad som bjöds när man blev godissugen som barn, förutom lite bröstsocker och polkagris förstås. Efterhand tog livsmedelsindustrin över vår matlagning till stora delar. Det var förspilld kvinnokraft att ägna sig åt långkok, syltning och saftning, för att inte tala om bärplockning, men nu har tydligen pendeln svängt igen. Visst är det viktigt att vi lär oss att laga god och näringsriktig mat, oavsett vilket kön man har eller hur stor familjen är. Men det är också viktigt att vi har en livsmedelsindustri, som tillhandahåller människovärdig föda så att vi utan dåligt samvete kan köpa en fiskgratäng, kåldolmar eller annat färdigt om inte tiden räcker till. Tack och lov att vi har tillräckligt med bra mat. Det är faktiskt inte alls någon självklarhet, väldigt många människor har det dåligt eller rentav uselt. Vi måste säga att vi blir gråtfärdiga - ja rentav ursinniga - när vi ser detta vansinniga slöseri med mat som vi sett den sista tiden när tonvis med kyckling “destruerats", bränts antagligen. Detta som följd av ren hysteri över att några mentalt sjuka personer placerat glasbitar i ett fåtal förpackningar. Var det verkligen nödvändigt med detta vanvett? Det känns närmast som en kriminell handling att förstöra mat i en värld som svälter. Har ni förresten funderat över vilka som får ta kostnaden? Det blir allt vi kunder det. En lika hysterisk reaktion har vi hört talas om just nu då man slaktar alla grisar i Egypten trots att det inte finns några bevis för att de bär på influensavirus. Stolleprov, som Emils pappa sa!
Läs mer om