Cristina Husmark Pehrsson (M) är socialförsäkringsminister i Reinfeldts regering. Under den andra hälften av mandatperioden har Husmark Pehrsson haft skäppan full. Hon har ansvarat för regeringens mest omtalade och stundtals mest utskällda reformer. Sjukförsäkringen har fått ett helt nytt regelverk. De nya reglerna är fulla av nya tidsgränser. Syftet - att begränsa långtidssjukskrivningar och långtidsarbetslöshet - må ha varit gott. Men utförandet har till stora delar kännetecknats av stelbenthet och slarv.
Billy Gustafsson är riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Norrköping. Den 1 juni ställde han en fråga till Husmark Pehrsson. Gustafsson tog upp fallet med mannen i Norrköping som drabbades av akut sjukdom och blev inlagd på sjukhus. Hans sjukhusvistelse sammanföll med att hans dåvarande arbete upphörde. Enligt regelverket ska man anmäla sig till Arbetsförmedlingen på sin första dag som arbetslös. Eftersom mannen var inlagd på sjukhus kunde han inte gå till Arbetsförmedlingen. Han nekades därför ersättning från försäkringen. Kammarrätten slog nyligen fast att regeringens regelverk ska tolkas bokstavligt. Dag 1 är dag 1. Billy Gustafsson frågade socialförsäkringsministern om detta verkligen var mänskligt och rimligt?
Nu har Husmark Pehrsson svarat. Hon skriver "med anledning av de konsekvenser denna regel kan få för enskilda personers rätt till sjukpenning avser jag därför att se över dessa regler".
Det är bra att Husmark Pehrsson tar intryck av seriös kritik. Ännu bättre hade varit om regeringen redan från börjat presenterat ett seriöst regelverk som tar hänsyn till att människors liv inte alltid passar ihop med politiska tidsgränser.