Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ställ in käpphästarna

Foto: Bjšrn Larsson Ask / SvD / SCANPIX

Norrköping2007-10-05 01:07
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Staten är Sveriges största företagsägare. Regeringskansliet äger helt eller delvis 55 företag med ungefär 190 000 anställda i branscher som spänner från gruvindustri till opera och från fastigheter till spel. Förra året tog staten ut drygt 37 miljarder kronor i vinst från företagen. Statens ägande uppskattas vara värt ungefär 770 miljarder kronor. Ledare
Det statliga företagandet föranleder inte några ideologiska konvulsioner i mitt inre. Socialdemokratin brukar till vardags styras av den pragmatiska devisen; ibland köper man, ibland säljer man, ibland behåller man företag i staten. Man lagar efter läge och efter behov. I det perspektivet känner jag mig hemma. Det är faktiskt lite förvånande att Reinfeldt och de nya moderaterna har blåst upp försäljning av statlig egendom till en fråga av hög ideologisk dignitet.
nn På andra områden som t ex försvaret, utnämningspolitiken och arbetsrätten har ju regeringen valt att ställa in sina gamla högerideologiska käpphästar i stallet. Men sälja företag ska man göra till varje pris.Märkligt. Något folkligt tryck finns knappast i frågan. Efter Mats Odells härjningar de senaste dagarna torde även försäljningsivrare djupt in i de borgerliga väljarleden ha dragit öronen åt sig.Ideologiska teser går helt enkelt inte särskilt bra ihop med affärer.I en så stor företagskoncern som statens, finns alltid anledningar att förändra sitt innehav och ägande.Bedömningar av risker och möjligheter behöver ständigt justeras i takt med omvärldsförändringar och företagens utveckling. Det kan t ex finnas goda skäl för staten att gå ur företag som Telia-Sonera och OMX. nn Men risk- och möjlighetsbedömningarna ska inte göras av politruker som Mats Odell. Då kan det gå illa.
Läs mer om