I riksdagsvalet 2006 fick Socialdemokraterna 35 procent av rösterna. Lyckas S tangera ett liknande resultat den 19 september i år så bör det betraktas som en framgång. Konkurrensen om väljarna har hårdnat betydligt sedan förra valet.
Ledare
Socialdemokraterna ingår numera i en koalition. De rödgröna uppträder alltmer som ett samlat regeringsalternativ. De tre partierna har avsatt drygt 10 procent av sina respektive valbudgetar till gemensamma aktiviteter i valrörelsen. Oavsett vilket av de tre partierna en väljare lägger sin röst på så gynnas de rödgröna. Rollfördelningen mellan de tre partierna är ganska given.
MP - som är det nyaste partiet i kretsen - står för nytänkande och modernitet bortom klassiska höger-vänster motsättningar. Miljöpartiet kan tänkas få stöd av ungefär 10 procent. V står för de mer traditionella och smått konservativa vänsteruppfattningarna. Vänsterpartiet bottnar säkert runt 5 procent. Socialdemokraterna står för regeringserfarenhet och stabilitet och de behärskar den mittenposition i svensk politik som Moderaterna så gärna vill försöka erövra. Givet dessa förutsättningar på den egna planhalvan är ett valresultat i närheten av 35 procent ett bra valresultat för S.
Socialdemokraterna utmanas dessutom numera av en begåvad och samlad borgerlighet som inte har gjort bort sig i regeringsställning. För dagen finns inga tecken på att något av de tre små borgerliga partierna ska lyfta sig till rekordnivåer i valet. Ska alliansen sitta kvar i regeringsställning så krävs därför sannolikt att M närmar sig 30 procent samtidigt som man undviker att putta ut något av småpartierna ur boet.
Sverigedemokraterna utgör ytterligare ett nytt hot mot Socialdemokraterna. Dels knaprar SD på skaran av möjliga och tänkbara Socialdemokratiska väljare. Dels innebär ett SD som kommer in i riksdagen en möjlighet för även en förlorande allians att hålla sig kvar vid regeringsmakten. Givet dessa nya förutsättningar på motståndarsidan är ett valresultat i häradet av 35 procent helt okej för S.
I gårdagens opinionsundersökning från DN/Synovate skiljer det knappt 5 procent mellan de två blocken. Det finns ännu en viss fallhöjd ner till borgerlighetens 3-procents valseger 2006. För första gången på länge siade DN/Synovate även om att Sverigedemokraterna inte når upp till riksdagsspärren.
För dagen talar således mycket för att en helt ny regering träder in i Rosenbad i höst.
Socialdemokraterna behöver dock spotta upp sig inom sina paradgrenar. De offentliga finanserna ska vara stabila. Socialförsäkringarna ska vara trygga. Fackföreningar och arbetsgivare ska ha ansvaret för lönebildningen och för arbetsmarknadens flexibilitet. Äldreomsorg, sjukvård och skolan ska präglas av kvalité och tillgänglighet. Arbetslösheten ska attackeras med vettiga och anständigt stödjande insatser.
Gnället mot Mona Sahlin är dock inte så mycket att göra åt. Jag vet vad hon går för och vad hon kan. Det är bara att mala på. Förr eller senare kommer hon in i ett flow där det lossnar.