Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spöken både till höger och vänster

Sista (?) opinionsundersökningen före jul kom i går. Den visar på ett minskat gap mellan blocken. Moderaterna med sina småsyskon kravlar upp till drygt 43 procent. S landar tillsammans med småpartierna v och mp på 51 procent.

Norrköping2008-12-15 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Större delen av Sifo-mätningen genomfördes före beskedet om oppositionspartiernas koalitionsplaner. Samarbetet mellan s, v och mp har således inte slagit igenom i opinionsundersökningen. De som är positiva till samverkan mellan de tre partierna i oppositionen ser fram emot en valrörelse med "tydliga alternativ" där högern ställs mot vänstern. I mina öron låter det mest som önsketänkande. Inget av blocken är hågade att dra i väg ut på ytterkanterna. På yttrarna finns nämligen mycket få väljare. Moderaterna har lärt sig läxan den hårda vägen. I val efter val ställde de frivilligt upp som högerspöke. Från den positionen är det omöjligt att vinna val i Sverige. Den borgerliga regeringen 1991- 94 blev möjlig endast genom riksdagssamarbetet med Ny Demokrati. Andra valframgångar har möjliggjorts genom socialdemokratiska misslyckanden typ löntagarfonderna i tidigt 1970-tal. Väljarna uppskattar inte "experiment" i politiken som DN: s Niklas Ekdal insiktsfullt skrev i sin krönika i går. Bildandet av alliansen och lanseringen av de nya moderaterna, puttade in högern mot mitten; bort från systemskiftesexperiment på högerkanten. Och med ett pragmatiskt program med lätt borgerlig och liberal lutning, blev de för första gången valbara av egen kraft. Olle Svenning (Aftonbladets ledarsida 10/12) ser ljust på oppositionens möjlighet att bedriva vänsterpolitik. Väljarna "skräms inte" av vänstervärderingar, skriver Svenning och definierar sedan vad "vänster" är nu för tiden: "Ingen i den ännu sköra rödgröna alliansen kräver numera skattehöjningar; det vore inte så klokt när konsumtion bör stimuleras. Däremot vill de tre partierna bygga ut och rekonstruera sociala trygghetssystem: högre a-kassa och civiliserade villkor för sjukförsäkringen. De kräver ökat offentligt engagemang för dem som slåss ut från sina jobb. I valet mellan fortsatta skattesänkningar och social omsorg och rättvisa, föredrar de rödgröna samhällelig solidaritet." Svennings variant av "vänster" framstår mest som traditionell socialdemokrati. Vilket i och för sig brukar vara ett vinnande upplägg i svenska val. Men v och mp är inga socialdemokratiska partier. Vänsterpartiet har gått in i koalitionssamarbetet med helt andra definitioner av "vänster" än den som Svenning bjuder på. Miljöpartiet är inte ens något solklart vänsterlutande parti. Mp är mer av ett slags storstadsliberalt miljösamvete. Givetvis finns det förutsättningar för de tre oppositionspartierna att mejsla fram ett trovärdigt och tilltalande alternativ till regeringen Reinfeldt. Men ett "tydligt vänsteralternativ" kommer inte att ha en chans. Höger- och vänsterspöken går - tack och lov - aldrig bra i svensk politik.
Läs mer om