Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spänn bågen Unckel!

De politiska partierna förändras. Medlemmarna blir allt färre och allt mindre representativa för väljarna. Partierna måste därför utveckla nya vägar för medborgarinflytande. Ökade inslag av personval är ett sätt.

Foto: LARS PEHRSON / SvD / SCANPIX

Norrköping2008-11-12 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Enligt gällande regler krävs dock att en kandidat får minst åtta procent av sitt partis röster för att bli personvald. Endast 6 (av 349) riksdagsledamöter är direkt personvalda.Väljarna kryssade deras namn i så pass stor omfattning att de puttade bort kandidater som partiet satt högre upp på vallistan. Grundlagsutredningen ska snart lämna sina förslag. Enligt rykten från utredningen ska partiernas ledamöter i utredningen, under Finspångaren och landshövdingen Per Unckels ledning, vara överens om att öka möjligheterna för personval i riksdagsvalet. Det är nog ingen dum idé. Andelen väljare som utnyttjar möjligheten att personrösta har stadigt sjunkit sedan starten 1998. Samma sjunkande tendens gäller antalet direkt personvalda ledamöter. Den höga spärren antas minska intresset för personval. Stämmer ryktena inifrån Grundlagsutredningen ska riksdagsvalet få samma femprocentiga begränsningsregel som gäller för personvalet i kommun-, landstings-, och europaparlamentsvalen.
Vad skulle det innebära?
Utredaren Anders Eka har räknat på saken. Enligt bedömningarna i SOU 2007:68 hade en fem-procentsspärr i riksdagsvalet 2006 lett till att 13 ledamöter hade blivit direkt personvalda. 336 av riksdagens 349 ledamöter skulle således även med en sänkt spärr väljas i den ordning som partierna bestämt internt. Ingen revolutionär förändring således. De märkbara förändringarna kommer först om vi - likt utredare Anders Eka - leker med tanken att de 4 840 kandidaterna i riksdagsvalet 2006 röstats in i ett rent personval. 78 ledamöter hade då tagit sig in i riksdagen i kraft av personröster. Centerpartiet hade påverkats minst.Centerns väljare personröstar flitigast av alla. Men de röstar i stor utsträckning på toppnamnen. Miljöpartiet hade fått byta ut halva sin riksdagsgrupp. En fjärdedel av socialdemokraternas riksdagsgrupp - 33 personer - hade bestått av kandidater som tagit sig upp från placeringar långt ner på vallistorna. Det finns absolut ingen anledning att vara rädd för personval. För att inte riksdagen ska falla sönder i en härva av bråk av äktenskaps- och FRA-karaktär får partierna kort sagt se till att bli mer professionella när de sätter samman sina vallistor. Det vore förödande för den representativa demokratin om ett växande antal ledamöter såge sitt uppdrag som förverkligandet av mer eller mindre udda egotripper. Men det vore mer än förödande för demokratin om väljarna vänder riksdagen ryggen och enbart röstar med fötterna. Per Unckel och Grundlagsutredningen borde spänna bågen hårdare. Fem procent är en för hög spärr för personvalet. En spärr på två procent skulle ge en rimlig balans mellan skydd mot märkliga särintressen och uppmuntran av medborgerligt engagemang i valen.
Läs mer om