Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snurriga lagar stoppar skola

Efter alla år som gått står CNG på egna ben. Kommunen och skolan kan vara trygga med varandra utan att umgås på styrelsens möten.

Ulrika Jeansson (S) har ansvar för skolan i Finspång. Viktiga beslut väntar på henne.

Ulrika Jeansson (S) har ansvar för skolan i Finspång. Viktiga beslut väntar på henne.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2012-10-31 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Finspångs kommun är mycket positiv till att starta ett Vård- och omsorgsprogram i gymnasieskolan. Statens Skolinspektion anser däremot i ett nyligt beslut att ett gymnasialt Vård- och omsorgsprogram medför "påtagliga negativa följder på lång sikt för eleverna och för den del av skolväsendet som anordnas av Finspångs kommun." Skolinspektionen avslår därför ansökan om att få starta det nya programmet.

Med den "del av skolväsendet" som anordnas av Finspångs kommun avser Skolinspektionen tre elever som går lärlingsprogrammet inom vård- och omsorg på kommunens egen gymnasieskola Bergska. Möjligen medräknas också en (1) elev från Finspång som studerar på Vård- och omsorgsprogrammet i Norrköping.

Finspångs kommun anser att det vore positivt för det egna skolväsendet med det nya Vård- och omsorgsprogrammet. Medan staten anser att det nya programmet skulle kunna leda till "beaktansvärda svårigheter för Finspångs kommun att erbjuda en kvalitativ utbildning på Vård- och omsorgsprogrammet."

Snurrigt? Visst är det så.

Allt bottnar i att Finspångs kommun är delägare med 49 procent av aktierna i Curt Nicolingymnasiet (CNG) i Finspång. Samt helägare av Bergska gymnasieskolan. Det är CNG som ansökt om att få starta ett Vård- och omsorgsprogram med 30 platser. CNG är en fristående skola. I den nya skollag som riksdagen antog för drygt två år sedan infördes särskilda regler för det fåtal fristående skolor som har kommunala delägare. Kraven för att sådana skolor ska få starta och driva nationella program i gymnasieskolan är avsevärt högre än för helt privatägda friskolor.

Bakom denna särlagstiftning finns framförallt lagstiftarens oro för att kommuner skulle utnyttja sitt delägarskap i en skola för att kunna bortse från lagar och förordningar - bl a om offentlig upphandling och offentlighet - som gäller kommuner men inte företag. Därför har vi lagar som bl a slår fast att en samägd skola som CNG endast får vara huvudman för utbildningar som "saknar motsvarighet i kommunen och regionen."

Eftersom Finspångs kommun har en lärlingsutbildning inom vård- och omsorg med tre elever på Bergska skolan och eftersom Norrköpings kommun driver ett Vård- och omsorgsprogram, så saknas det enligt Skolinspektionen inte motsvarigheter till det program som CNG vill starta. Därför säger Skolinspektionen nej. Vilket är helt OK som lagarna ser ut. Men mindre OK ur ett mer verklighetsnära perspektiv.

CNG bör överklaga Skolinspektionens beslut. Myndigheten beskriver CNG: s Vård- och omsorgsprogram i mycket positiva ordalag i sitt avslagsbeslut. Det är uppenbart att programmet i realiteten saknar mosvarighet i kommunen och regionen. Det koncept som CNG vill följa är smått unikt. Och mycket löftesrikt för vårdens och omsorgens behov av väl utbildade medarbetare framöver.

Alternativt bör Finspångs kommun överväga att kliva ur som delägare i CNG. Historiskt sett har det varit en framgångsfaktor med det delade ägaransvaret. Efter alla år som gått står dock CNG på egna ben. Kommunen och skolan kan vara trygga med varandra utan att umgås på styrelsens möten.

Läs mer om