Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skulle Jesus ha valt vård?

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto: ALESSANDRA TARANTINO

Norrköping2009-06-17 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vårdval Stockholm är en pålitlig leverantör av rubriker och heta nyheter. Stockholms landsting är stort. Genomgripande förändringar i Stockholms sjukvård har stor betydelse såväl för professionen som för politiken. Nu senast har debattens vågor gått höga för att läkare på vårdcentraler får extra betalt om de tar emot fler patienter. Ledare
"Bonus", heter det på rubriksvenska. Ackordsystem - bättre betalt ju mer jag gör - har sina för och nackdelar. I byggindustrin träts det t ex sedan länge om ackordslönerna; är de bra eller dåliga för kvalité och säkerhet? Liknande diskussioner är givetvis rimliga när det gäller sjukvården. Men i grunden är det naturligtvis sunt att lönen påverkas av den anställdes prestationer i arbetets kärnuppgifter. För en läkare i primärvården är kärnuppgiften att ge bot/lindring/besked till så många patienter som möjligt. I byggsvängen är det arbetslaget som delar på ackordet. Något liknande borde finnas i sjukvården. Läkarna i all ära; utan en effektiv tidsbokning, provtagning och annan kringservice står sig läkarna slätt. På Aftonbladets ledarsida 15/6 hävdade den politiske redaktören Helle Klein att "Effektivitet och tillgänglighet behöver inte nödvändigtvis innebära kvalitet". Klein drar in Jesus på sin sida i debatten. Jesus lär ha sagt att "det är inte de friska som behöver läkare utan de sjuka". Aftonbladets politiska redaktör citerar också gillande Elisabet Svensson som är verksamhetschef på Vårby vårdcentral: "Man kan bara konstatera att antalet onödiga besök har ökat, så är det i hela primärvården." (Dagens Nyheter 13/6) Jag betvivlar inte för ett ögonblick att det finns problem och konflikter i Vårdval Stockholm. Men somliga av de politiska attackerna saknar rim och reson. Fullt friska stockholmare springer inte benen av sig för att helt i "onödan" belasta sjukvården. Folk har annat att göra. Människor söker sig till sjukvården för att få en professionell bedömning av sitt hälsotillstånd. De oroas av ihållande hosta, leverfläckar, ojämn hjärtrytm, magvärk, öronvärk eller av huvudvärk. De söker sig till den vårdcentral de valt för att få besked av vårdens kunniga medarbetare; "har jag en allvarlig sjukdom"? I de flesta fall kan läkarna snabbt konstatera att "det är ingen fara, du är på det hela taget fullt frisk". Det är helt absurt att hävda att dessa besök är "onödiga". Vårdcentralerna utgör landstingens primärvård. Det är dit - inte till sjukhusen - som vi ska vända oss för att få snabb hjälp och snabba besked. Vårdvalets kungsidé är att ge människorna just den snabba service som de efterfrågar. Socialdemokraterna tycks sedan länge ha bestämt sig för att hård kritik av Vårdval Stockholm är en murbräcka mot den borgerliga dominansen bland huvudkommunens väljare. Det är en dålig strategi. Snabb service i primärvården är precis vad folk vill ha. Partistrategerna har också tunt på fötterna när de likt Helle Klein påstår att de "svårt sjuka" trängs undan när primärvårdens tillgänglighet ökar. Landstingsvårdens långa köer till livsviktiga specialistmottagningar är historiskt uppbyggda. Köerna fanns där även när primärvården lade krut på att mota bort "onödiga" patienter från läkarrummen.
Läs mer om