Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skitsnack bäddar för systemskifte

Göran Johansson från Göteborg gick pang på rödbetan när han talade inför ett hundratal Socialdemokrater i Finspångs Folkets Hus i lördags kväll.
"Ni som snackar skit om Mona; sluta med det. Ni får välja mellan Mona och ett systemskifte för era barnbarn", sa Johansson från scenen i den vackra A-salen.
Jag var där.

Foto: Björn Larsson

Norrköping2010-04-12 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den ansvarige för systemskiftet finansminister Anders Borg gick däremot inte pang på rödbetan när han intervjuades av Tomas Ramberg i radions P1 i lördags. Anders Borg illustrerade väl en av Göran Johanssons teser i Finspång.

"Dagens borgerlighet talar inte om systemskifte; de genomför det steg för steg", sa Johansson.

Anders Borg intog forskarens och/eller ekonomens perspektiv - snarare än politikerns - när Ramberg ställde frågor om syftet med bl a förändrade a-kasseavgifter, skattesänkningar och andra delar i regeringens arbetslinje. Forskning och ekonomivetenskapen ger stöd för att sådana här insatser leder till högre arbetskraftsdeltagande på sikt, sa Borg i radion.

Kampen gäller tänkandet, sa Johansson i Finspång. Socialdemokraterna har under flera decennier lyckats påverka folks tänkande i en mer solidarisk riktning. Den gamla borgerligheten lyckades aldrig rå på det där tänkandet. Tills nu kanske.

"Reinfeldt, Schlingmann och Borg är de skickligaste borgerliga politikerna som vi i modern tid någonsin haft att ta oss an", sa Göran Johansson.

Så är det. Myrsteg för myrsteg genomförs en privatisering av samhällssolidariteten. Inget av stegen är i sig särskilt upprörande. En del är rentav förnuftiga. Socialdemokratin - nu dessutom i en koalition med två nybörjarpartier på regeringsnivån - riskerar att förlora sig i överdramatiserat motstånd mot vart och ett av stegen.

"Jag tycker vi talar för mycket om rättvisa och för lite om solidaritet", sa Göran Johansson i Finspång i lördags kväll.

"Rättvisa kan en datamaskin räkna ut. Solidaritet kräver däremot att vi har förmågan att sätta oss in i en annan människas situation. Om en korv ska delas av många så kanske det är rättvist att alla får en lika stor bit. Tänker vi solidariskt så är det däremot den som är hungrigast som ska ha mer än den som precis har ätit", sa Johansson.

Han tyckte att det räckte med en enda valaffisch från S i årets val. Stoppa systemskiftet skulle det stå på den.

"Och så får ni sluta gnälla på Mona", sa Göran. "Om tio, femton år är hon inte med längre. Men systemskiftet får era barnbarn och deras barn dras med i eviga tider".

Läs mer om