Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skaffa fler finansiärer

Symfoniorkestern i Norrköping och Östgötateatern dras med ekonomiska underskott. I Folkbladet i går vädjade de båda kulturinstitutionernas chefer om större anslag från politikerna.  Chefernas vädjan om mer pengar från skattebetalarnas ombud illustrerar på ett tydligt sätt den institutionella kulturens bräcklighet. De har i allt väsentligt inga andra inkomster än anslag från stat, kommuner och regionförbund.

Foto: Sandberg Niclas

Norrköping2007-12-07 00:16
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Mycket skulle vara vunnet om symfoniorkestern och teatern kunde bygga upp en bredare skara av finansiärer. Den som är helt beroende av politiskt beslutade anslag, står väldigt enbent i tillvaron. Offentliga budgetar präglas framförallt av varje mandatperiods cykel av ökade anslag i valrörelsetider och av besparingar under år två och tre i mandatperioden. Instabilitet och ryckighet - ofta utan minsta koppling till verksamhetens kvalité och/eller publikintresse - blir en del av vardagen. Symfoniorkestern och Östgötateatern är därmed inne i samma ekonomiska system som t ex styr den landstingsdrivna sjukvården. Vägen mot ökad stabilitet och till en mer långsiktigt hållbar ekonomisk situation handlar om att komplettera sina politiska anslag med intäkter från annat håll. Något går säkert att göra med publikintäkterna. Det finns inga goda argument för att det bör vara billigare att gå på Östgötateaterns och Symfoniorkesterns föreställningar än vad man får hosta upp för att t ex gå på konserten med Kent som kommer till Norrköping under vårvintern. Genomför regeringen sina planer på att göra gåvor, donationer och andra former av ekonomiska samarbeten/sponsring avdragsgilla för givaren, så ökar möjligheterna att sluta avtal med den privata sektorn. Kulturella institutioner som Symfoniorkestern kommer förvisso alltid att behöva rejäla anslag från det allmänna för att kunna existera. Men anslagen borde kunna bindas i avtal som är mer utsträckta i tiden än idag. Valrörelseekonomins fyraåriga cykler utgör inte något rationellt och sunt fundament för de kulturella tungviktarna i Östergötland. Ensidigt anslagsberoende är faktiskt precis lika skadligt för kulturinstitutionerna som vad ensidigt bidragsberoende kan vara för enskilda människor.
Läs mer om