Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjukvårdsförväntningar kan knäcka S och M

Sjukvårdens stora och hotande problem är klyftan mellan vad den offentliga sjukvården erbjuder och vad medborgarna vet att de skulle kunna få i stället. De ökande friheterna att välja och att erbjuda vård gör klyftan alltmer synlig.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Norrköping2010-02-27 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ledare
Häromdagen talade professor Richard B. Saltman om detta. Han är professor från Atlanta, USA. Som senior sjukvårdsforskare vid European observatory on Health Systems and Policies är han sedan länge väl bekant med svensk sjukvård och politik. Saltman medverkade på ett möte i Stockholm som arrangerades av LIF - en förening för de forskande läkemedelsföretagen. Jag var där. n n Höga förväntningars missnöje är en klassisk risk inom politiken. Väljare som av olika skäl väntar sig mer och bättre insatser från ett parti kan i missnöje vända partiet ryggen om leveranserna uteblir. Både socialdemokrater och moderater har risker och möjligheter att hantera i den nära framtiden. Socialdemokraternas linje är att behålla och utveckla patienternas frihet att välja mellan olika vårdgivare samtidigt som vårdgivares frihet att erbjuda vård ska begränsas. S-politiken ökar möjligheten att hålla sjukvårdsbudgeten inom rimliga gränser. Sannolikt minskar också den geografiska ojämlikheten i vårdutbudet med ett sådant upplägg. Jämnt fördelad låg kvalité är emellertid inget vinnande recept.

 

Moderaternas hållning är att vårdgivare ska vara fria att erbjuda vård under de former och på de platser som de själva väljer. n n Sjukvårdens tillgänglighet kommer att öka med en sådan modell. Konsekvensen kan dock bli skenande sjukvårdsutgifter och ett tilltagande missnöje med vårdens över- och underetableringar på vissa platser. Professor Jon Magnussen från Trondheim är en av Europas ledande hälsoekonomer. På LIF:s möte redogjorde Magnussen för de stora sjukvårdsreformer som genomförts i Norge,. Centralmakten har stärkt sitt grepp över det totala vårdutbudet. Samtidigt har lokala kliniker och patienter fått större friheter att välja och styra. Resultatet av reformerna är mångtydigt och ännu vagt i konturerna. Det finns emellertid ingen tvekan om att såväl antalet patientbesök som de ekonomiska underskotten har rusat i höjden. En drivande orsak till denna utveckling är enligt Jon Magnussen att klinikcheferna har fullt fokus på inkomsterna medan det är oklart vem som har järnkoll på kostnaderna. Ska Moderaternas sjukvårdspolitik undgå att krascha mot medborgarnas missnöje över svikna förväntningar så krävs betydande ekonomiska tillskott till sjukvården. Skattehöjningar kan inte undvikas. Socialdemokraternas mer kamerala inställning ställer inte samma krav på stora skattehöjningar för sjukvårdens skull. Det som hotar S är i stället ett kraftigt minskat medborgerligt stöd för en offentlig; allt mer svårtillgänglig och fattig sjukvård. Hans Winberg är generalsekreterare för stiftelsen Leading Health Care. Stiftelsens syfte är att driva på forskning och kunskapsutveckling för sjukvårdens ledning och styrning. Framtidens vinnare i sjukvården är den som förstår att mixa och blanda kompetenser och resurser på ett smart sätt, sa Hans Winberg på LIF:s sjukvårdsmöte. n n Jag tror att Winberg har helt rätt. Chansen till bästa möjliga hälsotillstånd är en mycket attraktiv tjänst som människor är beredda att betala för. Ska alla få ta del av tjänsten på ett rimligt rättvist sätt så krävs nya och blandade modeller för finansiering och styrning av sjukvården.
Läs mer om