Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Satsa i dag på morgondagens arbetsmarknad

Det går bra för Sverige. Det kan vi dagligen höra och läsa i media. Fler och fler får jobb. En stark konjunktur har, i kombination med en lång period av välskötta offentliga finanser, skapat ett gynnsamt läge. Trots detta finns det ett växande utanförskap.

Norrköping2008-01-17 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den borgerliga regeringen försitter de chanser som högkonjunkturen ger att ta tag i dagens samhällsproblem. Långtidsarbetslösheten sjunker inte. Trots den goda konjunkturen har de ungdomar som varit arbetslösa i mer än tre månader blivit tre gånger fler på ett år. Bristen på arbetskraft är redan idag ett faktum och ett hinder för utvecklingen i många företag, och värre lär det bli. Detta alltså samtidigt som många fortfarande står utanför arbetsmarknaden. Regeringen struntar i arbetsgivarnas ökade behov av utbildad arbetskraft. Insatserna för att utbilda för dagens och framtidens jobb, bland annat genom arbetsmarknadsutbildning och vuxenutbildning, har upphört. Arbetslösa kan inte längre räkna med stöd i form av praktik och korta utbildningar som leder till jobb. Förutom neddragningarna inom vuxenutbildningen vill borgarna också ha färre platser på högskolan. Det finns alltså risk för att vi kommer att förlora våra positioner inom utveckling, forskning och på arbetsmarknaden om vi inte börjar använda högkonjunkturens positiva effekter till att ge fler arbetstagare adekvat utbildning. Att satsa på utbildning, och då gärna tillsammans med företagen, är att satsa på framtiden. Om vi ska bygga ett Sverige där jobben fortsätter att strömma in och där välfärd och trygghet faktiskt är till för alla måste vi satsa på jobb och utbildning. Några av våra förslag är: n 2 miljarder mer till forskning än regeringen föreslår n 4 500 fler platser i högskolan och höjd kvalitet i takt med att ungdomskullarna blir större n 200 miljoner om året till företagsnära forskning i de små företagen n En riskkapitalfond för företag som vill utveckla produkter inom miljöområdet n 20 000 platser fler platser i kvalificerad arbetsmarknadsutbildning riktade mot bristyrken n Reparerad a-kassan så att människor vågar byta jobb och söka sig vidare n Trygghetsförsäkring för entreprenörer så att de vågar satsa nytt n Bygg ut vuxenutbildningen så att alla kan rusta sig för de nya jobben n Fortsätt kompetensutvecklingen i äldreomsorgen De borgerliga partierna passar i stället på att styra över mot fler okvalificerade och lågavlönade jobb. Skattesänkningen för hushållsnära tjänster beräknas kosta lika mycket som 26 000 högskoleplatser! Men som Mona Sahlin sa i partiledardebatten: det är inte med skinande hem och släta gräsmattor som Sverige konkurrerar på en global marknad. Sveriges styrka är att hela vår befolkning har en hög utbildningsnivå och att välfärden utjämnar sociala skillnader så att alla har en chans. Nu missar vi möjligheter att bygga framtida rättvisa, tillväxt och välfärd på just arbete.
Läs mer om