Att bekämpa ungdomsarbetslösheten i Sverige är något Alliansen tar på allvar. Därför är sänkt krogmoms prioriterat i höstens budgetförhandlingar.
Just nu är det återigen skakigt på världsmarknaden. Global finansoro, skuldkriser i många länder, dock ej i Sverige, leder trots allt till en svacka i konjunkturen tvingar oss alla till återhållsamhet. Detta för att inte riskera Sveriges idag goda offentliga finanser på lite sikt, fast vi tillhör bland de allra starkaste ekonomierna inom EU tack vare klokt förd finanspolitik både under den tidigare mandatperioden och fortsatt under den nuvarande.
Debatt
Under sitt sommartal meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt Moderaternas hållning: det femte jobbskatteavdraget, höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt samt sänkt skatt för pensionärer får tillfälligt vänta medan vi satsar på sänkt restaurangmoms för att värna jobben i en viktig samhällssektor. I Alliansens valmanifest var vi noga med att poängtera att reformerna endast kan genomföras om utrymme finns för det, och en satsning på att just sänka restaurangmomsen är att på kort sikt optimera möjligheten för individer som inte alltid har det så lätt att komma närmare arbetsmarknaden såsom unga och invandrare.
Satsningen med att sänka krogmomsen beräknas till dryga 5 miljarder kronor. Enligt Handels Utredningsinstitut (HUI) i juni 2010 skulle en sådan momssänkning från 25 till 12 procent snabbt få genomslag på priserna. Det gör att kundernas efterfrågan ökar, liksom sysselsättningen inom näringen. Detta med upp till 15 000 personer i Sverige enligt HUI, något som nedbrutet på länsnivå enligt Statistiska centralbyrån och Sveriges Hotell och Restauranger bör kunna innebära en sysselsättningsökning för 600 personer i Östergötland (näring här idag sysselsätter strax under 2 800 personer).
Vad vi inom Moderaterna anser särskilt angeläget är att detta är alltså att denna riktade reform är ett träffsäkert sätt att undvika arbetslöshet för unga, invandrare och andra grupper som står långt från arbetsmarknaden. Dessa grupper är särskilt utsatta när konjunkturen riskerar att försämras, och i solidaritetens tecken bör vi följaktligen prioritera dessa människors möjligheter att vara kvar eller få komma in på arbetsmarknaden. Vi Moderater är likt Centerpartiet och Miljöpartiet, samt tills alldeles nyligen även Socialdemokraterna, övertygade om potentialen i sänkt krogmoms och att detta är en möjlighet för många annars utsatta att finna en väg in på arbetsmarknaden. När man därför hör den nya S-ledaren Håkan Juholt raljera över en sådan reforms syften, och därmed förvägra de som kanske drabbas mest vid en fortsatt negativ utveckling på världsmarknaden den trygghet det innebär att finna vägar in och inte ut från ett eget arbete, så tar man sig för pannan. Hur någon kan visa sådan brist på insikt och ansvar, särskilt om man i andra sammanhang påstår sig värna den arbetande befolkningens väl? Ja, det är och förblir för mig en gåta.