Carl Hamilton är skärgårdsutvecklare i Söderköpings och Norrköpings kommuner. Han fick lämpligt nog inleda fullmäktigemötet med Söderköpings politiker i går kväll. Lämpligt eftersom mötet denna gång hölls i skärgården. Hålfjärdens vatten kluckade under politikernas fötter i det vackra Båthuset vid Mon i Sankt Anna.
Jag var där.
Ledare
Det finns många heta skärgårdsfrågor. Hamilton betade i rask takt av planerade musselodlingar, skarvplågan, det växande sälbeståndet, dödligheten bland ejderungar, yrkesfiskares lagliga underläge gentemot sportfiskare och eventuellt kommande förändringar av allemansrätten.
Skärgårdsfolkets frustration över inlandsbaserade regelverk var framträdande i Båthuset i går kväll. Jag förstår dem.
n n "Nog är det märkligt att den absolut vanligaste fågeln i skärgården är fridlyst", sa Carl Hamilton med lätt ironi i rösten.
Skyddsjakt på skarv är dock tillåtet. Vilket - förmodar jag - var anledningen till att Hamilton kunde berätta att "rökt skarvbröst är godare att äta än säl".
Det var intressant och lärorikt att se de folkvalda lokalpolitikernas engagemang för skärgårdsfrågorna. Min bild av Söderköping fördjupades. En kommun är sina livsmiljöer där medborgarna bor och verkar. Det är det som är det kommunala självstyrets mening. Självstyret får inte vara på låtsas. Söderköping borde ha större makt över sin skärgård.
Sankt Anna rymmer inte bara skarvar, sälar och fiskare. Här finns också flera entreprenörer och samhällsbyggare. Petra Persdotter Johansson och Mattias Johansson är två av dem. Sedan flera år tillbaka driver de restaurang, camping och stuguthyrning i Mon. I somras öppnade deras senaste satsning; Båthuset där fullmäktigemötet hölls i går kväll. På övervåningen ett kafé med tjusig träinredning. På undervåningen ett stort antal båtplatser.
n n Båthuset kostade runt fem miljoner kronor att bygga. Pengar som nu ska hämtas hem genom hårt och idogt arbete av alla de slag.
I går kväll serverade Petra och Mattias hemgjorda smörgåsar och nybryggt kaffe till de besökande politikerna. En mäktig fullmåne belyste redan Hålfjärden utanför båthuset när fullmäktiges ledamöter tog sig an de mer vardagliga politiska frågorna.
Vänsterpartiets Christina Larsson väckte frågan om att sänka hastigheten till tjugo kilometer i timmen inne i Söderköpings stad. Man enades om att diskutera frågan mer ordentligt vid ett senare tillfälle. Inget upphetsande resultat direkt. Men det är så det går till. Den som vill försöka åstadkomma en förändring måste först väcka en fråga och peta in den i den kommunala ruljangsen. Sedan gäller det att ligga i som en iller och inte släppa taget.
Mattias Ravander är gruppledare för S i Söderköping. I en spänstig debatt riktade Ravander kritik mot brister i kommunens vuxenutbildning. Barn och utbildningsnämndens ordförande Ingemar Andersson (M) försvarade majoritetens politik. Ravander pekade på det bakvända med att förvägra vuxna personer chansen till yrkesutbildning som kan leda till jobb. Andersson hävdade å sin sida att kommunens pengar först och främst skall användas för dem med lägst utbildning.
Alexandre Ambec är ledamot för Miljöpartiet. Han och hans gröna partivänner har skrivit en motion där de föreslår ett nytt och omfattande kostpolitiskt program för Söderköping. Ambec talade för sin sak på mötet i går kväll. MP:s motion bör vara ett "styrande dokument" för kommunens kostpolitik, sa Ambec. Kommunalrådet Magnus Berge (C) sa tvärt nej till detta. Alla kanske inte uppfattade Berges tvära nej. På språket politiska är ord som "jag tackar för era kloka synpunkter och kommer att ha dem i åtanke när det väl blir dags att bereda frågan" hur som helst synonymt med ett tvärt nej.
Däremot blev det på vanlig svenska ett klart ja till att bygga en förskola i Snöveltorp.
n n Det var en bra kväll i Sankt Anna. När jag satte mig i bilen för att åka hem hade jag redan bestämt mig för att snart åka tillbaks till skärgårdsfolkets boningar.