Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Samlingsstyre i landstinget?

Lars Stjernkvist är inte bara kommunalråd i Norrköping. Han är också landstingspolitiker för socialdemokraterna i Östergötland. I landstinget är han "bara" en vanlig enkel fullmäktigeledamot. Stjernkvists rikspolitiska erfarenheter i kombination med hans stora antal personröster i landstingsvalet ger honom emellertid ett större informellt inflytande än vad hans formella position innebär.

Foto: Kjellberg Anita

Norrköping2008-02-05 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
På sin blogg i går antydde Stjernkvist att det kanske är dags för samlingsstyre i landstinget. De ekonomiska problemen är så pass stora att alla partier kanske borde samverka för att få till stånd stabila lösningar? Stjernkvists bloggfunderande skulle förstås kunna sorteras in under rubriken "förtäckta partipolitiska angrepp". När en oppositionspolitiker talar om behovet av samlingsstyre så är ju det indirekta budskapet att majoriteten inte klarar av sin styrande uppgift på egen hand; oppositionen måste träda in för att ställa saker och ting till rätta. En sådan tolkning av Stjernkvists bloggbudskap är inte orimlig. Efter alla år som partisekreterare för sossarna vet han hur en slipsten ska dras. Men man kan också tolka Stjernkvist mer bokstavligt. Han är en samarbetspolitiker till sin natur. Och det ekonomiska tillståndet i landstinget är illavarslande. Inom kommun- och landstingspolitiken i Sverige finns dessutom en tradition av gemensamt ansvarstagande när så krävs. Under gårdagen lyssnade jag runt lite här och där för att utröna om det överhuvudtaget finns någon grogrund för Stjernkvists samarbetsfunderingar. Och det kanske det finns. Fast för dagen är det svårt att föreställa sig hur någon variant av samlingsstyre skulle kunna gestalta sig i verkligheten. Det är ju i och för sig inte alls nödvändigt med ett formaliserat samregerande. Det räcker med breda majoritetsbeslut där i vart fall moderater, socialdemokrater och Vrinnevilistan står på samma sida. Alla parter måste vara beredda till kompromisser och prestigelöshet om utgifterna för sjukvården långsiktigt ska hamna i nivå med intäkterna från skatter och statsbidrag. Breda majoriteter behövs för att partierna ska våga sig på beslut som kommer att vara kontroversiella för delar av den egna organisationen och för somliga väljare och medborgare. En och annan käpphäst måste för stunden ställas in i stallet om saker och ting ska börja gå åt rätt håll i landstinget. Idiotstopp och osthyvelnedskärningar är inte att rekommendera. Däremot kanske man kan avvakta med vissa krävande upphandlingar och omorganisationer som i vart fall på kort sikt är kostnadsdrivande. Landstingsledningen behöver också ge sina verksamhetschefer med budgetansvar full uppbackning. En bred och blocköverskridande enighet kan förebygga att de kontroverser och konflikter som givetvis bryter ut när flera hundra miljoner kronor ska hämtas in och transformeras till partipolitiska gräl och utspel. Lars Stjernkvists bloggfunderingar om samlingsstyre är värda en seriös diskussion.
Läs mer om