Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Samarbeta med friskolorna

Norrköping2008-11-18 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Friskolor står mig varmt om hjärtat. Jag var med när några av de första friskolorna startade och under flera år var jag ordförande för Friskolornas riksförbund. Jag har haft flera olika uppdrag i styrelser för små och stora entreprenörers skolföretag och jag har även varit ledamot i styrelsen för en stor, fristående utbildningskoncern. Samtidigt slår mitt hjärta varmt och hett för den offentliga sektorn. En stor och från privata intressen oberoende sektor, är en grundläggande förutsättning för fördelningspolitik och för livschanser åt alla. Friskoleutvecklingen har varit otroligt dynamisk under de senaste femton åren. En stadigt växande andel av eleverna studerar i fristående för-grund- och gymnasieskolor. De fristående utbildningsföretagen är också allt mer aktiva inom KomVux, kvalificerade yrkesutbildningar och inom andra delar av vuxenutbildningen. Sverige bär på en tradition av nära och fruktsamt samarbete mellan privat och offentlig sektor. Vi är ett litet och öppet land som har vunnit på att välja samarbete istället för konfrontation. Det finns starka skäl att utveckla nya och mer samhällstillvända samarbetsformer mellan den offentliga sektorn som skolfinansiär och de fristående skolorna. Konkurrensen mellan skolorna är i grunden bra; eleverna ska alltid ha möjligheten att söka sig till de bästa skolorna för dem. Men med ett bättre utvecklat samarbete mellan skolor och kommuner kan mycket resursslöseri undvikas. Halvtomma skolor och en ryckig och osäker arbetsmarknad för lärarna riskerar att driva upp kostnaderna och försämra utbildningskvalitén för många elever. Jag är övertygad om att de allra flesta friskoleföretagare gärna vill vara med i ett utvecklat och samhällsnyttigt samarbete. Vad säger politiker och förvaltningschefer? Är de redo?
Läs mer om