Men det är förstås inte bara socialdemokraterna som sitter och vänder och vrider på politikens pusselbitar. Häromdagen talade finansminister Anders Borg högt om att mycket pekar på att högkonjunkturen har slagit i topp och att den starka tillväxten i ekonomin nu möjligen håller på att knacka av. Priserna på viktiga nyttigheter som t ex spannmål, mjölkprodukter, arbetade timmar och lånade pengar stiger rätt kraftigt. Kommuner och landsting talar om skrala kassor framåt år 2009. Arbetslöshetssiffrorna kanske börjar stiga uppåt igen så sakteliga vad det lider.
Vad gör regeringen i ett sådant läge och vad innebär ett sådant läge för den socialdemokratiska oppositionspolitiken? Det är sådana här tunga osäkerhetsfaktorer som gör att vi, sa Mona Sahlin, "har varit väldigt försiktiga med att redan nu ställa upp dyra vallöften". Det är naturligtvis en klok hållning. Man vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Ett, tu tre skakar bordet till. För tidigt ditlagda pusselbitar far all världens väg. nn Och hur pusslar miljö- och vänsterpartierna? Kan man tänka sig en regering där ett - eller båda - av de tidigare samarbetspartierna ingår tillsammans med socialdemokraterna? Är en sådan regering ens önskvärd? Mona Sahlin var förstås tillfreds med partiets höga opinionssiffror. Men hon har varit med så länge i politiken att hon inte för ett ögonblick tar opinionsundersökningarna för något annat än vad de är. Det är först på valnatten 2010 - när SIFO-siffrorna har transformerats till riktiga och räknade röster - som de eventuellt kan läggas in som den sista och avgörande delen av det Sahlinska pusslet. Opinionssiffrorna visar dock redan nu att det är många "soffliggare", som inte röstade alls i valet 2006, som nu säger att de ämnar rösta på s vid nästa val. "De här människornas förtroende måste vi göra allt för att kunna behålla", sa Mona Sahlin. Soffliggarna är en viktig målgrupp för missnöjespartier av olika slag. Sverigedemokraterna bedöms ha goda chanser att ta sig in i riksdagen 2010. I valrörelsen kommer sd säkert att göra allt vad de kan för att mobilisera missnöjda valskolkare under sina fanor. nn Om socialdemokraterna kan vara ett attraktivt alternativ för många av dessa människor så kanske sverigedemokraterna får göra halt utanför riksdagshusets port på Helgeandsholmen. "Men kommer de in så måste vi också ha beredskap för en blocköverskridande regering", sa Mona Sahlin till oss som satt runt hennes lunchbord i går. Hon markerade tydligt att hon var beredd att göra allt vad hon kunde för att Sverige inte ska hamna i en Danmarksliknande situation. Där har de stora partierna steg för steg pressats att dansa efter det främlingsfientliga Dansk Folkepartis pipa. Så vill inte Mona Sahlin ha det i Sverige. Därför placerar hon sina pusselbitar med omtanke, eftertanke och med en och annan nytänkt tanke. Det gör hon rätt i. Bra pussel ska ta lång tid att lägga.Sahlin lägger pussel
Politik kan liknas vid mycket. Mona Sahlin talade i går om politiken som ett pussel. Det är många bitar som ska på plats för att helheten ska bli bra. Jag träffade socialdemokraternas partiledare på en grupplunch i riksdagshuset. Vi talade om en hel del av de pusselbitar som Sahlin och hennes partivänner ska försöka få på plats för att en socialdemokratiskt dominerad regering ska kunna tillträda efter valet 2010.
Foto: Sigurdsøn, Bjørn
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.