Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ryssland är i otakt med tiden

Norrköping2009-08-18 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Snart 20 år efter Sovjetunionens upplösning har Ryssland fortfarande svårt att finna sin plats i världen. Det verkar som om de ryska ledarna inte riktigt förstår de ekonomiska, sociala, tekniska och politiska förändringar som ägt och äger rum i resten av världen, och de är oförmögna att möta omvärlden på det nya planet. I stället återfaller de till vanor och språkbruk som hörde hemma i kalla krigets värld. Men man bygger inte politiskt förtroende hos grannländerna genom att blanda sig i deras inre angelägenheter. Och man bygger inte upp ett kommersiellt förtroende som energileverantör i Europa, samtidigt som man i politiskt utpressningssyfte stänger av gaskranarna mitt i vintern. De ryska ledarna är kort sagt i otakt med tiden och omvärlden, vilket blivit ännu tydligare efter presidentskiftet i USA. Därtill kommer att den ryska ekonomin alltjämt står och vacklar på ett ben - oljan. Övriga delar av ekonomin har svårt att ta fart, trots välutbildad arbetskraft och industriell tradition. Oligarkerna från Jeltsins tid är utmanövrerade, men maktkoncentration, favorisering och utbredd korruption gör det svårt för verkliga entreprenörer att ta sig fram. Många hoppades att presidentskiftet i Ryssland skulle innebära åtminstone ett steg mot en modernare ledarstil i Kreml. Medvedev kom i alla fall inte från KGB, och han gav intryck av att förstå förändringarna i världen bättre än Putin. Men några utspel på sistone får en att tvivla på att Medvedev är något annat än Putins förlängda arm. Först föreslog Medvedev en lagändring som ska göra det möjligt för den ryske presidenten att skicka militär utomlands, bland annat för att "skydda ryska medborgare och militär personal". Sedan riktade han ett hätskt angrepp på den västvänlige ukrainske presidenten Viktor Jusjtjenko, som han beskyllde för att föra en antirysk politik, och lät den nyutnämnde ryske ambassadören i Kiev stanna hemma.
Tankarna går naturligtvis
till Georgien, särskilt som Moskva enligt uppgifter är i färd med att förse de etniska ryssarna på halvön Krim med ryska pass. Det skulle skapa en förevändning för ryssarna att, precis som i Sydossetien, ingripa militärt för att "skydda sina medborgare", om till exempel Ukraina säger upp avtalet om ryska flottbasen Sevastopol på Krim. En majoritet av befolkningen på Krim är etniska ryssar.Man kan vara kritisk till en del av USA:s och Natos politiska och militära manövrer i Rysslands närområde. Men vi lever inte på Stalintiden. Varje nation har rätt att utforma sin politik och ingå i de allianser man önskar. Det finns in gen internationellt erkänd rysk intressesfär. Ju förr de ryska ledarna inser att maktspråk och inblandning i andra länders affärer är föråldrade verktyg i den internationella politiken, desto snabbare kan de bygga upp upp ett välmående och i positiv mening respekterat Ryssland. Man bygger ingen framtid på chauvinism och föråldrade supermaktsdrömmar.
Läs mer om