Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rödgröna röjer bland bidragen

Ulla Andersson är talesperson för Vänsterpartiets ekonomiska politik. I går stod hon framför ett stort pressuppbåd utanför riksdagens kammare. Vid hennes högra sida stod Thomas Östros (S). Miljöpartiets Mikaela Valtersson stod till höger om Östros. Tillsammans presenterade de, det rödgröna alternativet till regeringens politik.
Jag var där.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Norrköping2010-05-04 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En hel del bidrag försvinner om det blir regeringsskifte. Vårdnadsbidraget, bidraget till hushållsnära tjänster, bidragen till "lotsar och coacher" i arbetsmarknadspolitiken och det stora generella bidraget till företag som har anställda ungdomar, kommer att avvecklas.

För de allra flesta löntagare innebär en rödgrön valseger inte särskilt mycket för inkomstskatternas storlek. Den stora förändringen är att oppositionen vill införa ett särskilt trygghetsavdrag för alla som är med i arbetslöshetsförsäkringen. Ingen ska betala mer än 80 kronor i månaden för a-kassan. Mellanskillnaden mellan 80 kronor och den faktiska kostnaden betalas av skattekollektivet.

För att betala denna reform höjs inkomstskatten för alla löntagare med 150 kronor i månaden. De flesta som är med i a-kassan kommer dock inte att märka någon skillnad i den egna plånboken. Skattehöjningen och avgiftsminskningen tar ut varandra. Ett smart och tilltalande förslag. Avsikten är förstås att fler ska skaffa sig en arbetslöshetsförsäkring. Försäkringen görs dessutom mer gynnsam och attraktiv även för löntagare med hyggliga inkomster. S, V och MP vill att 80 procent av inkomster upp till 950 kronor om dagen ska omfattas av försäkringen.

På inkomster över 40 000 kronor i månaden lägger de rödgröna på modesta skattehöjningar. Jämfört med dagens inkomstbeskattning vill oppositionen totalt plocka hem två miljarder av de 70 miljarder kronor som regeringen satsat på s k jobbskatteavdrag. Allt tal om "skattechock" kan därför avföras från den seriösa politiska debatten. De enda som möjligen kan bli chockskadade är pensionärer och småföretag som får rejäla skattesänkningar med en rödgrön regering.

Oppositionens budgetförslag visar tydligt att man inte vill ha det plånboksval som den borgerliga regeringen längtar efter. De rödgröna vill istället ha en valrörelse som handlar om den höga arbetslösheten, om de människor som har det sämst i samhället, om klimatet och om stora satsningar på moderna och snabba järnvägar. Jag hoppas att det blir så. Ett val bör handla om det gemensamma.

När väl detta är sagt. Äras den som äras bör. Alliansregeringen vann slaget om inkomstskatterna. Det är bara att konstatera att beskattningen av låga inkomster var för hög tidigare. Vilket oppositionen - från höger till vänster - nu erkänner. Denna förändring är inget att hymla om. Vilket heller inte Vänsterns Ulla Andersson gjorde på presskonferensen i går. Vi har förändrat vår position rejält, sa Ulla Andersson. Så är det. Och det hedrar Vänsterpartiet.

n n Det var kul att se Thomas Östros i går. Uppdraget som gnällig oppositionspolitiker har passat honom sällsynt illa. I går fick han stå på scenen och lägga fram skarpa reformförslag som mycket väl kan finnas på riktigt om knappt ett halvår. I den rollen kommer Östros till sin rätt.

Läs mer om