Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rödgrön gruppresa med delat ansvar

Vad ni ser är vad ni får, sa Mona Sahlin till de journalister som ville veta om inte det eller detta skulle vara med i de rödgrönas samlade löfte till väljarna. Det är bra.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Norrköping2010-09-01 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Platsen kändes symboliskt laddad. Stadsgårdshamnens färjeterminaler är en passande miljö för partier som vill styra Sverige i en annan riktning än nu. Runt pressträffen där de rödgröna presenterade sitt valmanifest vimlade det av människor som var på väg bort, hem, hit, dit; kanske rentav folk som inte riktigt visste vart de skulle åka.


Mona Sahlin lockade inte väljare med lyxresor i privat avskildhet. Hon lovade en gruppresa med delat ansvar.

Jag var där.

Ledare
Först som sist: Valmanifestet var efterlängtat. Augusti har varit nerlusat med plottriga utspel om allt mellan himmel och jord. För en politisk redaktör - för att inte tala om de arma väljarna - har det varit stört omöjligt att hänga med i svängarna när miljoner och miljarder har skickats iväg från höger och vänster. Nu ligger båda blockens kort på bordet.

Vad ni ser är vad ni får, sa Mona Sahlin till de journalister som ville veta om inte det eller detta skulle vara med i de rödgrönas samlade löfte till väljarna. Det är bra.

Oppositionen gör exakt samma bedömning som regeringen gör om det framtida reformutrymmet. Skillnaden är att regeringen har ambitionen att sänka inkomstskatterna med ytterligare femton miljarder kronor.

De rödgröna vill istället använda dessa pengar för att bl a skapa fler lärare i skolan, börja investera i höghastighetståg som Ostlänken, förstärka förskolan, göra hemtjänsten för äldre mer tillgänglig, göra det billigare att anställa ungdomar, göra a-kassan tryggare och värdesäkra statsbidragen till välfärdsverksamheterna i kommun och landsting.


Maria Wetterstrand höll ett övertygande kampanjtal om klimatavdragets betydelse för jobb och miljö. Hon påminde om de till en början avhånade subventionerna för folk som bytte ut sina oljepannor mot t ex pelletspannor och värmeväxlar. Det blev en succé. De rödgröna vill nu gå vidare med samma metod.


Lars Ohly argumenterade från vänster för behovet av höga överskottsmål i statens budget. De rödgrönas löfte om att sänka skatten på pensionsinkomster handlar mer om principer än om skatter, sa Mona Sahlin. Inkomster från lönearbete och pensioner ska beskattas på samma sätt.

Förslagen om fastighetsskatt och utredningen om "skatt på förmögna" kunde de rödgröna gärna vara utan. Jag förstår i och för sig hur de tänker. Partierna vill ha en mer juste fördelningsprofil. Då är de skatterna viktiga. I vart fall på papperet. I verkliga livet vete tusan om inte de båda skatterna just nu är mest viktiga för den borgerliga skrämselpropagandan. Men det är som det är. Ingen mening med att gny över sådant nu.

Sist som först: Oppositionen har förhandlat fram ett tungt valprogram. Väljarna har två framtidsalternativ att ta ställning till. Det finns en hel del som förenar blocken.

Det som skiljer är att den ena sidan vill ge mer pengar i fickan åt friska löntagare medan den andra sidan vill ge lite bättre välfärd också åt dem som har arbetat, som inte kan arbeta och som inte får något arbete.

Läs mer om