Urban Ahlin för talan i utrikesfrågor för Socialdemokraterna. Ahlin har haft mycket att stå i sedan de rödgröna partierna slog sina påsar ihop hösten 2008. Urban Ahlins uppdrag har varit att överbrygga de avgrunder som har skiljt partierna åt i utrikespolitiken.
Ledare
En av de stora stötestenarna är förstås EU. Socialdemokraterna är som erfaret regeringsparti djupt involverat i Unionens samarbete. Vänsterpartiet kräver fortfarande att Sverige ska lämna EU. Miljöpartiet står lite mitt emellan.
Nu tycks de största problemen vara lösta.
Urban Ahlin intervjuades i DN i går. Tidningen hade fått ta del av de överenskommelser som arbetats fram av Lena Hjelm-Wallén (S), Per Gahrton (MP), Hans Linde (V) m fl erfarna rödgröna politiker.
En eventuell rödgrön regering skulle i allt väsentligt föra en EU-positiv politik. Miljöpartiet och Vänsterpartiet sluter nu upp bakom EU:s överstatlighet. Unionens försvarssamarbete erkänns och EU:s roll som global aktör accepteras. Något annat vore ju naturligtvis heller inte möjligt. Sverige är medlem i EU. Varje seriöst regeringsalternativ måste självfallet förhålla sig till detta. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har visat att de förstår vad som gäller.
Som sakfrågor betraktade är spörsmål om EU inte särskilt viktiga i en svensk valrörelse. Människor i allmänhet läser inte varje dokument av det här slaget. Däremot hade det varit förödande för de rödgröna att gå till val med djupa åsiktsskillnader EU-politiken. Deras trovärdighet som regeringsalternativ hade undergrävts å det grövsta.
Ett dokument från en arbetsgrupp är bara ett dokument från en arbetsgrupp. Redan i dag måste de rödgrönas partiledare och språkrör bekräfta och understryka Urban Ahlins uttalanden i Dagens Nyheter.
Tveksamheter, glidningar och försåtliga reservationer kommer att straffa sig hårt.