Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Riv upp FRA-lagen

Norrköping2008-07-15 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För nästan en månad sedan röstade riksdagen igenom en lag som innebär att Försvarets radioanstalt får rätt att kontrollera kabelbunden kommunikation som passerar Sveriges gränser. Det innefattar bland annat privatpersoners sms, telefonsamtal och mail, även utan att misstanke om brott finns. Diskussionerna och protesterna har fortsatt in på sommarlovet, bland annat har de politiska ungdomsförbunden enats genom demonstrationer. Debatt
Det är inte bara själva lagförslaget som har varit ett hett ämne. Mycket fokus har legat på de borgerliga ledamöter som själva varit kritiska till förslaget, men som ändå tryckte på ja-knappen. Hela 67 riksdagsledamöter var frånvarande från omröstningen och en la ner sin röst. En som länge var tveksam till hur han skulle rösta var centerpartisten Fredrick Federley. Han röstade till slut ja, alltså för införandet av nya FRA-lagen. Han grät i talarstolen och berättade om den svåra avvägningen mellan partilinjen och den egna övertygelsen. Det svenska valsystemet tillsätter riksdagsledamöter efter parti, vilket gör att partilinjen väger tungt. Går man emot partiets vilja kan det ur en demokratisk synvinkel ifrågasätta riksdagens representativitet. Å andra sidan förlorar det högsta folkvalda organet sin tyngd om det endast fungerar som röstboskap där ledamöterna inte kan påverka. Därför förstår jag hans vånda. Vad jag har svårare att förstå är varför han inte valde att kvittera ut sig eller lägga ner sin röst när partiets och den egna uppfattningen inte gick ihop i en fråga som han personligen kände så starkt för. Istället kan Federley mycket väl ha skjutit sig själv i foten genom sitt agerande. Det råder ingen tvekan om att folket verkar känna sig svikna och stå på oppositionens sida i denna känsliga fråga. Att den nya lagen är känslig beror på att den rör grundläggande demokratiska frågor. FRA-lagen innebär bland annat att käll- och meddelarskyddet hotas eftersom det kan kontrolleras vem som sagt vad till vilken journalist. Yttrandefriheten riskerar därmed att försvagas. Inskränkningen av den personliga integriteten har naturligtvis också varit central. Människors privata kommunikation genom mail, sms och telefonsamtal får läsas och avlyssnas. Detta berör och engagerar många. Dagarna innan omröstningen satt jag på ett café i centrala Stockholm när en man vid bordet bredvid uppmanade mig och mina vänner att protestera mot lagförslaget genom att maila riksdagsledamöter och uppmana dem att rösta nej. Samtalet var väldigt talande för FRA-debattens klimat, för det händer väldigt sällan i Sverige att vi tilltalar främmande människor, speciellt för att prata politik. Socialdemokraterna och miljöpartiet har nu har gått ihop och lovat att man ska riva upp FRA-lagen om väljarna röstar för ett maktskifte 2010. Det är visserligen ett OM, men jag tror att det kan vara lugnande för många. Exempelvis mannen på caféet.
Läs mer om