Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Retro är inte alltid fel

Det står en air av retro över utbildningsminister Jan Björklunds skolpolitik. Det moderna "flummet" ska bort.

Norrköping2009-05-04 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Förslag om betyg i tidiga åldrar, ökad lärarauktoritet, fler skolinspektörer, mer lektorer, bättre ämneskunskaper, ordning och reda och tydligare uppdelning mellan yrkes- och universitetsförberedande gymnasieprogram, dominerar Björklunds politiska agenda. Socialdemokratin provoceras av Jan Björklunds reformiver. Jag kan förstå varför. Socialdemokrater av tidigare generationer stred hårt och framgångsrikt mot den gamla klassuppdelade skolan. Enhetsskola och grundskola gav alla barn och ungdomar lika chanser till god och grundläggande utbildning. Realskolor och läroverk för vissa blev steg för steg gymnasieskolor öppna för alla. Ett stort antal högskolor etablerades på nya orter; ungdomar från hem utan studietraditioner uppmuntrades att skaffa sig akademiska utbildningar. Allt detta var viktiga och bestående insatser för ett mer jämlikt och mindre klasstatiskt samhälle. Jag kan förstå att Jan Björklunds väldiga retro-offensiv inom skolpolitiken kan uppfattas som om han är på marsch mot ett idealt tidigt 1960-tal då arbetarbarnen snabbt och utan krusiduller fann vägen till sina arbetsplatser på fabriker, verkstäder och långvården. Men somliga av Björklunds förslag förtjänar att prövas sakligt och känslosvalt. Reformerna av gymnasieskolans yrkesprogram är ett exempel. Ungdomar som får chansen att hårdplugga yrkespraktik/yrkesteori i stället för högskoleförberedande teori skapar inte ett hårt klassamhälle. Dagens system - där staten tvingar alla gymnasieelever att försöka bli behöriga för universitetsstudier - kan faktiskt upplevas som ett långt värre förtryck. Jämlikhetspatoset är Socialdemokratins största tillgång. Men det kan bli helt fel om jämlikhet görs synonymt med att alla måste bli behöriga för universitetsstudier.
Läs mer om