Den nedåtgående trenden för svenska skolelevers kunskaper i läsning, matematik och naturvetenskap fortsätter. I den internationella PISA - utvärdering som släpptes i går försämras Sveriges position visavi flera andra länder. Läget är allvarligt.
Flera av de reformer som utbildningsminister Jan Björklund nyligen har genomfört och har på gång kommer säkerligen att förbättra situationen på sikt. Viktiga strukturer som tidig och återkommande kunskapsmätning, speciallärare, lärarutbildning och skolinspektion behöver skärpas till. Renässansen för praktisk yrkesutbildning kommer att dra sitt strå till stacken.
Jag hoppas dock att Björklund håller armlängds avstånd till pedagogiken. Elever är inte stöpta i en och samma form. En del elever mår gott av katedrar och ständiga kontroller och behöver en lärare vid sin sida varje minut för att komma loss. Andra elever behöver mest skolan som social inrättning; kunskapsbyggandet fixar de på egen hand. Lärare och rektorer ska vara fria att forma undervisningen på det sätt som bäst gynnar just deras elever. Staten ska samtidigt vara stenhård med att vare sig utbildningsmetod eller elevsammansättning är godtagbara ursäkter för dåliga resultat.