Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Renässans för Tage Erlander

Under senare tid har det varit lite si och så med viljan till akademisk förankring av politiken. Politiken var liksom sig själv nog.

Magdalena Andersson inspireras av Erlander.

Magdalena Andersson inspireras av Erlander.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Norrköping2012-06-21 06:25
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson är ekonomiskpolitisk talesperson för S. "Jag vill naturligtvis använda mig av en kunskapsbaserad politikutveckling. Jag vill använda de forskningsresultat och de studier vi har och titta på möjliga lösningar och utifrån det forma politiken", sa Magdalena Andersson i ett mycket intressant reportage i Dagens Industri i går.

DI: s vinkel är att S under Stefan Löfvens ledarskap återigen har börjat knyta förtroliga band med forskningsvärlden i allmänhet och med Handelshögskolan i synnerhet. Magdalena Andersson är inte ensam om att ha studerat på Handels. Hon har sällskap av Emma Lennartsson som är gruppsekreterare för S i riksdagen och stabschef åt Stefan Löfven sedan i februari, och av S budgetchef sedan i maj Max Elger. DI nämner även att LO: s nya chefekonom Ola Pettersson och Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson är tidigare Handelsstudenter.

"Efter budgetsaneringen under 1990-talet är det omöjligt att inte ha en trovärdig ekonomisk politik?, säger Max Elger i DI: s reportage.

Ljuv musik i mina öron. Och på sätt och vis ett slags återställare till socialdemokraternas rekordår under Tage Erlander. Då var det självklart för den samhällsbyggande socialdemokratin att vända sig till universitet och akademier för att rekrytera framåt och välutbildade människor som kunde utveckla och "kunskapsbasera" den ekonomiska politiken. Under senare tid har det varit lite si och så med viljan till akademisk förankring av politiken. Politiken var liksom sig själv nog. Vilket säkerligen bidrog till nästan två decenniers inflations- och devalveringspolitik. För att nu inte tala om socialdemokraternas löntagarfondselände..

Moderaterna var snabbast med att inse behovet av förnyande återställare. Rekryteringen av Anders Borg - med en professorslik utstrålning - gav M en ökad trovärdighet inom den ekonomiska politiken. Med Borg i båten var det lätt för moderaterna att attrahera fler kvalificerade ekonomer med samhällsintresse. Nu visar Socialdemokraterna att de vill vara med i matchen på allvar. Partiet har en kritisk massa av välutbildade ekonomer. Det bådar gott.

Den ekonomiskpolitiska återväxten tycks även den vara god.

Socialdemokraternas ekonomklubb på Handelshögskolan lever vidare och har i dag omkring 30 medlemmar, skriver DI i sitt reportage. Ordförande är Simon Vinge, 25 år, som precis har avslutat tredje året av sin civilekonomutbildning. Simon Vinge vänder sig mot 70-talsdoftande slentrianvänsterinvändningar mot inflödet från Handels till socialdemokratin. Den ekonomiska akademien och forskningen är inte så enkel och endimensionell att man kan hävda att ekonomisk kunskap är synonymt med en anpassning till den borgerliga regeringens politik, säger Vinge.

Vilket S egen historia är ett tydligt kvitto på.

Läs mer om