Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Reinfeldts chans-sämre tider

Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Norrköping2008-01-02 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I dag är det regeringen Reinfeldts första vardag på det nya året. I september är det halvtid för alliansen. Ur ett borgerligt perspektiv har regeringen skött sig bra. Skatterna har sänkts på arbete, förmögenheter, fastigheter och på köp av tjänster. Ansvaret för arbetslöshet, sjukdom (sjukskrivning) och trafikförsäkring har förskjutits från kollektivet och till individen. Fackföreningarna, särskilt på LO-sidan, förlorar medlemmar, a-kassorna blöder och starka fackföreningar som Byggnads och Elektrikerna har åkt på bakslag i EG-domstolen. Ur ett medborgerligt perspektiv går det betydligt sämre för Reinfeldt och hans statsråd. Väljarna uppskattar inte borgerlig politik. Således brukar också socialdemokraterna vinna de allra flesta val i Sverige. Fyra år är en alldeles för kort tid för att förmå väljarna att bryta upp från invanda, politiska uppfattningar. Därför har borgerligheten från allra första stund varit inriktad på att vinna valet år 2010. Ledare
Just nu ser det mer än mörkt ut för alliansen. På årets första dag publicerade Aftonbladet en Sifo-undersökning där endast fyra av regeringens alla statsråd nådde upp till godkänd nivå. I de vanliga partisympatiundersökningarna leder oppositionen skyhögt. För att komma med i matchen igen behöver alliansen nu tona ner de borgerliga och gradera upp de samhälleliga och solidariska inslagen i sin politik. Möjligen kan Reinfeldt få draghjälp av de något sämre tiderna som enligt de flesta prognosmakare är i antågande. Regeringen kan få anledning att använda statens stora överskott till traditionell överbryggningspolitik för att försöka hålla uppe sysselsättningen och tillväxten. Byggen av järnvägar och vägar kan sättas i gång snabbare med hjälp av stora miljardanslag. Sjukvården kan få höjda statsbidrag, pensionärerna kan få extra påslag och stora ungdomssatsningar kan genomföras i arbetsmarknadspolitiken. Ersättningsnivåerna i a-kassan kan höjas. Alliansen kombinerade den dånande högkonjunkturens jobbtillväxt med en borgerlig politik. Det uppskattades inte av medborgarna. Kanske fungerar kombinationen annalkande lågkonjunktur och mer socialdemokratisk politik lite bättre? Vi har ett spännande politiskt år framför oss.
Läs mer om