Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Reinfeldt satsar högt

EU-ordförande Fredrik Reinfeldt avslutade årets Almedalsvecka i lördags. När jag lyssnade på honom kom jag att tänka på Måns Zelmerlövs schlagerlåt "I still standing for hope & glory".

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Norrköping2009-07-06 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den tappra skara som tagit sig till parken nere vid havet i Visby tjänstgjorde närmast som statister. Fredrik Reinfeldt talade inte till dem. Han talade till Europa. Om Europa lyssnade så fick man sig till livs en historisk föreläsning om Sveriges roll i världen. Med avstamp i den Westfaliska freden 1648 snirklade sig Reinfeldt sakta och omständligt fram till våra dagar. Han landade i en slutsats som inte kan förstås på annat sätt än att hans eget halvår som ordförande i EU förmodligen är Sveriges största chans till globalt inflytande någonsin. Inget fel i det; politiker som det är något med är ofta fena på att skriva in sig själva i världshändelsernas epicentrum. För säkerhets skull kastade Reinfeldt in en brasklapp om vikten av ödmjukhet. Sex månader är ändå bara sex månader, sa Reinfeldt. Efter denna historiska föreläsning gled Reinfeldt sakta över i rollen som klimatpedagog. Människors möjlighet till fria och goda liv kan i nuläget kräva beslut som på kort sikt är besvärliga och ställer till problem. Besluten är nödvändiga för människors välbefinnande på längre sikt, sa Reinfeldt. Han tog klimatfrågan som exempel. Klimatförändringarna är på riktigt, klimatförändringarna beror på människors beroende av fossila bränslen och det är det vi måste göra något åt nu, sa Fredrik Reinfeldt. Med sikte på klimatkonferensen i Köpenhamn i början på december skissade han på vad som bör göras. Om det är överlägset mycket billigare att använda fossila bränslen så kommer vi att göra det, sa Reinfeldt. Prisfrågan är avgörande. I klartext -- dagens människor kommer att få betala mer för fossila bränslen. Det obehaget måste vi ta på oss om morgondagens människor ska ha en anständig värld att leva i, sa Reinfeldt. Han presenterade en överraskande tydlig mall för hur hans ordförandeskap ska utvärderas. En framgång på klimatmötet i Köpenhamn i december är vad som krävs för ett lyckat resultat. EU-länderna måste hålla ihop i Köpenhamn och hela världen måste enas om gemensamma åtgärder för att kunna klara målet om max två graders uppvärmning, sa Fredrik Reinfeldt. Fredrik Reinfeldt ägnade inte inrikespolitiken någon uppmärksamhet alls. Han avslutade förvisso med en hälsning till "vännerna av Almedalen"; "nästa år är jag tillbaks och då står det blåa laget mot det röda laget". Under det kommande halvåret är det EU och världen som gäller för Fredrik Reinfeldt. Han höjde sig rejält över de "futtiga" striderna och angreppen som haglat från Almedalens talarstol tidigare under veckan. Risken med en sådan strategi är förstås att fallet kan bli väldigt högt och hårt om Statsmannen Reinfeldt misslyckas. Förhoppningarna om Hopp & Ära kan bli till sand.
Läs mer om