Fredrik Reinfeldt talade inför en jättepublik i Visby i går kväll. Reinfeldt prövade sig fram för att hitta linjer och uttryck som kan sätta fart på de nya moderaternas förnyelse och utstrålning inför valet 2014. Jag var där.
Det var på ett sätt ett slags valtal. Han hamrade in budskapet att de "nya moderaterna är det moderna arbetarpartiet" och upprepade flera gånger att "alla människor behövs; därför behövs alla jobb". Att de nya moderaterna står för "bättre jobb, fler jobb och bättre löner" var en annan flitigt använd slogan i Almedalen i går kväll. Och kvinnliga skiftarbetare var de nya moderaternas "hjältar".
Ur ett annat perspektiv var Fredrik Reinfeldts tal en skiss på en samhällsreform som om den genomförs radikalt kan förändra den dagspolitiska lunken i Sverige.
Moderatledaren vill skapa en "jobbpakt" mellan staten, fackföreningarna och arbetsgivarna. "Vi moderater gillar den svenska modellen. Nu ska vi se till att sätta modellen i arbete", sa Reinfeldt.
Sedan en tid tillbaka pågår det samtal mellan regeringen och arbetsmarknadens parter. Det regeringen vill få till stånd är en överenskommelse om yrkesintroduktion för ungdomar. Tanken är att fack och arbetsgivare skriver avtal om särskilda jobb där arbete och utbildning varvas. Det handlar inte om någon lönesänkning. Om ungdomarna t ex arbetar 75 procent så får de avtalsenlig lön för 75 procent. Den resterande arbetstiden ska ungdomarna studera och utveckla sina kompetenser och färdigheter. Nyttan för företagen är att de får in yngre och motiverade medarbetare för en lägre lönesumma. Nyttan för samhället är att ungdomsarbetslösheten kan sjunka. Nyttan för arbetslösa ungdomar är solklar. Nyttan för Reinfeldt är uppenbar; ett centralt avtal i klassisk svenskmodellstil på ett konfliktdrabbat område som arbetslösheten skulle vara en fjäder i hatten för hans regering. Nyttan för facken är dels att visa att kollektivavtalsmodellen är tidsenlig och effektiv. Dels är nyttan möjligheten att kunna få in andra nyttigheter i uppgörelsen med staten. En höjning av taket i a-kassan är en sådan nyttighet. Ersättningen har inte höjts på 10 år. I ett gemensamt utspel från de tre fackliga centralorganisationerna Saco, LO och TCO i går uppmanades regeringen att genomföra just en höjning av taket i försäkringen. Vid en pressträff före sitt tal sa Reinfeldt att regeringen är beredd att skjuta till statliga medel för att få igenom ett avtal om yrkesintroduktion. Vad jag förstår av mina källor är det inte uteslutet att ett eventuellt avtal kan komma att innehålla en rejäl förbättring av arbetslöshetsförsäkringen. Vilket är högst sakligt betingat, inte särskilt dyrt för staten att genomföra och skulle mycket väl passa in i bilden av ett "modernt arbetarparti". Hela anrättningen kan sedan kryddas med en sänkning av bolagsskatten; vilket regeringen har annonserat vid tidigare tillfällen.
Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg var snabbt ute och gav sitt stöd till förslaget om yrkesintroduktion. Vilket är helt på sin plats. inte minst därför att S-ledaren Stefan Löfven var den som under sin tid som ordförande för IF Metall bröt isen för det slags anställningar som Reinfeldt nu vill genomföra. LO: s nyvalde ordförande Karl-Petter Thorwaldsson hamnar möjligen i en inrikespolitisk nyckelroll. Han kan bli den som återför LO till politikens centrum i rollen som medkonstruktör av en utvecklad svensk modell där fler ungdomar får arbete och där den ekonomiska tryggheten ökar för alla som arbetar.