Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Rättvisegrejen"

Opinionen står och stampar inom den statistiska felmarginalen. Sommarstiltjen är på gång. I helgens undersökning rör sig några partier lite upp och ner. Men som sagt; ingenting mätbart har hänt. Gapet mellan blocken är nästan på decimalen lika stort som för en månad sedan. Oppositionen har 13 procents övertag på regeringen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt talar vid moderaternas kommunala rikskonferens i Göteborg i mars. Nu har moderaterna inlett en annonskampanj för att få väljarna att byta fokus.

Statsminister Fredrik Reinfeldt talar vid moderaternas kommunala rikskonferens i Göteborg i mars. Nu har moderaterna inlett en annonskampanj för att få väljarna att byta fokus.

Foto: Karin Malmhav/Scanpix

Norrköping2008-05-19 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I går startade moderaterna en annonskampanj med udden riktad mot oppositionen. Kampanjen är ett inslag i alliansens försök att få väljarna att byta fokus. Moderaterna har inte en chans att få stanna kvar i Rosenbad efter nästa val om en stor majoritet av väljarna nöjer sig med att muttra "jävla regering" utan att fundera på hur alternativet till Reinfeldt ser ut. Annonskampanjen går på temat gammalt mot nytt. Den nya skolan, de nya jobben och de nya skatterna ställs mot de gamla (d v s socialdemokratiska) varianterna av samma sak. Avsikten är att väljarna ska förmås att tänka över om de verkligen vill ha tillbaks de gamla (höga) skatterna, den gamla (flum)-skolan och den gamla arbetslösheten/bidragsfusket. Kampanjstrategerna hoppas att tankeprocesser typ "visserligen har vi en jävla regering men jag har ju fått mer pengar i plånboken, grabben har fått ett jobb och det är ordning och reda i skolan" ska uppstå i väljarnas hjärnor. Kampanjen är inte feltänkt. Men likaväl kan den förstås slå fel. Socialdemokraterna är i fullfärd med att korrigera sig på de områden där väljarna var missnöjda vid valet 2006.
I skolfrågorna ligger partiet nu närmare en sansad mittlinje, några betydande höjningar av inkomstskatterna är inte aktuella och vad det lider kommer s att presentera en arbetsmarknadspolitisk helhet där lägre avgifter och höjda ersättningar i a-kassan kommer att mixas ihop med ett stramare regelverk på förmånssidan, riktade insatser för långtidsarbetslösa och ett nytt program för vuxenutbildning. Ovanpå detta har socialdemokraterna fördelen av "rättvisegrejen". Uttrycket lånar jag från en ung man som kom fram och ville tala politik med mig i Göteborg i lördags kväll. Han tyckte "la" att sossarna inte var så mycket att hänga i julgranen i vissa frågor. Men de hade ju den här "rättvisegrejen" som borgarna inte har. Och det räckte för honom. Trenden just nu är att rättvisa räcker mycket långt för många väljare och medborgare. Inga smarta annonskampanjer i världen kan dölja att rättvisegrejen är den svagaste länken i borgerlighetens politiska kedja.
Läs mer om