Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Provocerande val i världen

Tre valvinnare presenterade sig för världen i går. I Grekland blev det konservativa Nea demokratia största parti i riksdagsvalet. I Frankrike vann den nyvalde presidenten François Hollandes socialistparti en majoritet i valet till nationalförsamlingen. I Egypten har Brödraskapets kandidat Mohammad Mursi utropat sig till segrare i presidentvalet.

Valet är klart. Samaras får chansen att leda Grekland.

Valet är klart. Samaras får chansen att leda Grekland.

Foto: Nikitas Kotsiaris

Norrköping2012-06-19 06:05
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Europa får ursäkta. Konkurrensen är visserligen stenhård. I mina ögon är dock det egyptiska valet mest bekymmersamt. Förra årets folkliga resning och vårkänslor tycks i allt väsentligt ha landat i den traditionella och förlamande motsättningen mellan militärer och islamister. Det mycket låga valdeltagandet visar att majoriteten av egyptierna inte vill ha vare sig militären eller det islamistiska Brödraskapet vid rodret. Emellertid finns det inte några andra välorganiserade politiska krafter vid sidan av Brödraskapet och militären. Därför blir det som det blir.

Valet är inte färdigräknat förrän på torsdag. Att Brödraskapet redan nu utropar sig som segrare kan tolkas som en medveten provokation mot militären; ägnad att stimulera regimens repressiva reflexer. Militären kommer knappast att släppa fram Mursi till presidentpalatset. Ett nytt ställningskrig mellan de två maktpolerna i Egypten är att vänta. De egyptiska valen under året må ha präglats av ett slags demokratisk anständighet. Egyptens tragik är att ingen av de möjliga valvinnarna ger särskilt mycket för demokrati.

François Hollande har nu både president- och parlamentsmakt samlat i sitt eget parti. Han hade behövt ett alliansparti att skylla när han här vad det lider behöver glida ut ur några av sina mest uppseendeväckande vallöften. Frankrike kommer av allt att döma att dras djupare in i Europas skuldkris. Med tanke på vad som händer i övriga Europa är det minst sagt provocerande att det överbelånade Frankrike nu ska sänka pensionsåldern ner mot 60 år för vissa grupper. Som statsminister Fredrik Reinfeldt påtalade i partiledardebatten förra veckan så har även Sverige anledning att rikta kritik mot Frankrike. Vi är en stor bidragsgivare till EU. Medan vi själva talar om 75 år som en möjlig pensionsgräns framöver så ska vi bidra till att täcka underskott i länder som sänker redan låga pensionsåldrar.

Nea demokratias partiledare Antonis Samaras får nu uppdraget att bilda regering i Grekland. Det kommer att vara bräckligt och stormigt länge än i Grekland. Vänsterpartiet Syriza har gått som en raket i grekisk politik. Partiledaren Alexis Tsipras röda tråd i valrörelsen har varit att han aldrig suttit i någon av de tidigare regeringarna och heller inte har några skandaler i bagaget. Det kanske är provocerande uttryckt; men när läget är som det är så tror jag det krävs politiker med erfarenheter av såväl regerande som av en och annan skandal för att om möjligt få Grekland upp på fötter igen.

Läs mer om