Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Professorer pläderar

Professor Magnus Henrekson vill förändra Lagen om anställningsskydd (LAS). På DN debatt i söndags hävdade Henrekson att LAS regelverk om "sist in - först ut" skapar en falsk trygghetskänsla hos dem som arbetat länge på en arbetsplats.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Norrköping2009-01-13 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LAS tillkom i en tid med en mindre dynamisk arbetsmarknad där "livstidsanställningar" inte var ovanliga. Idag försvinner och nyskapas jobb i en rasande takt. Den snabba omvandlingstakten får många effekter. Dels arbetar ett växande antal människor på visstidsanställningar - uppemot hälften av alla arbetande ungdomar har sådana tillfälliga kontrakt. Dels förhandlar fack och arbetsgivare allt oftare bort turordningsreglerna i LAS när medarbetarantalet ska bantas på en arbetsplats. n n Medarbetare med lång anställningstid får gå medan nyanställda - med mer begärlig kompetens - får stanna. Henrekson konstaterar dessutom att "en stor del av dynamiken beror på att hela arbetsstället läggs ner (till exempel att en butik eller en fabrik slår igen) och då förlorar den enskilde all upparbetad trygghet på ett bräde". Henreksons slutsats är att "ett modernt trygghetssystem förutsätter att den enskildes trygghet i mindre utsträckning än i dag knyts till den nuvarande anställningen". Professorskollegan Lars Calmfors ger ett slags svar i en debattartikel i SvD i går. Calmfors är enig med Henrekson om behovet av omställnings- och inkomsttrygghet på arbetsmarknaden. n n Lars Calmfors lanserar ett förslag om allmänna och höga avgångsvederlag till alla som sägs upp. Ersättningen ska betalas ut oberoende av om den uppsagde blir arbetslös eller inte. En sådan modell skapar en ekonomisk trygghet för den enskilde utan att öka arbetslösheten. Enligt Calmfors visar "samstämmig forskning" att hög a-kasseersättning under "lång tid" har en negativ inverkan på arbetskraftsdeltagandet. Ett rejält avgångsvederlag är därför att föredra. Nå; vad är det för slags häradsstråt som de båda professorerna har dragit ut på? n n Sedvanligt borgerligt gny mot LAS och a-kassa, eller pläderar de för nyttiga och nödvändiga förändringar av regelverken för inkomstskydd och omställningstrygghet? Jag lutar åt det senare. Varje år försvinner ungefär en halv miljon jobb; ungefär lika många nya jobb tillskapas. Att bejaka ständig omställning och förnyelse är ett starkt och framgångsrikt karaktärsdrag hos svensk socialdemokrati och fackföreningsrörelse. Traditionen av förändring och omprövning bör inte göra halt vid institutioner som LAS och a-kassan. Finns det bättre modeller för att ge den enskilde ekonomisk trygghet i omställningen, så bör de prövas och diskuteras utan fördomar och skygglappar.
Läs mer om