Peter Hultqvist (S) är ordförande i riksdagens försvarsutskott. På Svenska Dagbladets debattsida i går meddelade Hultqvist att socialdemokraterna står bakom regeringens förslag att köpa 40-60 uppgraderade versioner av stridsflygplanet Jas Gripen.
Peter Hultqvist konstaterar att "luftförsvaret har den viktiga uppgiften att värna svenskt territorium och suveränitet. Det är en del i en helhet där vi tillsammans med de nordiska och baltiska länderna strävar efter fred och säkerhet i vårt närområde." Därför är det extra viktigt att beslutet om Jas Gripen tas med "breda riksdagsmajoriteter", skriver Hultqvist.
Så är det.
Beskedet från riksdagens största oppositionsparti är ett slags eko från tiden då det ursprungliga beslutet om att bygga Jas togs. Även då - tidigt 1980-tal - var socialdemokraterna i opposition.
Gunnar Björk (C) var ordförande i 1978 års Försvarskommitté som bl a hade till uppgift att utreda hur Försvarsmaktens behov av nya flygplan skulle tillfredsställas . 17 september i år skrev Björk i Folkbladet om hur det gick till när det skapades breda majoriteter på den tiden: "1981 började det bli dags för partierna att ta ställning i flygplansfrågan. Mitt i natten - efter att Försvarskommitténs ledamöter ätit middag på Saabs restaurang "Smörjgropen" i Linköping - ringde socialdemokraternas ansvarige i försvarsfrågor Bengt Gustafsson till mitt rum på hotellet och ville gå ut och gå i Linköpings natt. Under denna vandring gav han mig beskedet som han sa kommit från partiledningen under kvällen: "Vi kommer att hjälpa till att lägga ut spången i flygplansfrågan. Men ni får gå över den själva", sa Gustafsson. För mig som ordförande var det ett juste besked av ett parti som var i opposition", skrev Gunnar Björk.
I riksdagsvalet 1982 återtog socialdemokraterna regeringsmakten. Dåvarande statsminister Olof Palme fullföljde de löften man givit i opposition. Jas byggdes. Sverige fick därmed ett av världens modernaste luftförsvar. Samtidigt fick svensk industri en rejäl dos tekniskt innovationskapital. Mängder av företag drog nytta av det "teknikmoln" som statens beställning av flygplanen innebar. Statens beställning hade en klar framåtlutning. Det har omvittnats flera gånger och från flera håll att flygplanet som riksdagen beslutade att köpa ännu inte fanns i verkligheten. Ett vågat och framgångsrikt beslut som boostade Sverige som industriell ingenjörsnation. Men också ett kontroversiellt beslut. Då som nu var kritiken hård mot att lägga mängder med miljarder av skattekronor på militär upprustning.
Men socialdemokraterna stod pall. Partiet visade ett ryggmärgsaktigt regeringsansvar trots att man var i opposition.
Peter Hultqvist säger inte bara ja och amen till regeringens förslag. Enligt beräkningar från Försvarsmakten är uppgraderingen av Jas Gripen underfinansierad. Socialdemokraterna föreslår att projektet tillförs ytterligare 3 miljarder kronor under en tioårsperiod. Hultqvist visar även vart de extra pengarna ska tas. Ett förslag som regeringen bör ta emot med öppna armar. Själv öppnar jag mina armar för att S visar regeringstakter. Det bådar gott.