Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Peter Eriksson består

Norrköping2008-05-19 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson var intervjugäst hos Ekoredaktionen i lördags. Intervjun kan sammanfattas med en strof ur en låt av Björn Afzelius: "Den gjorde ingen skada och den gjorde ingen nytta." Till helgen håller miljöpartiet kongress i Östersund. På kongressen ska partiet diskutera om kravet på svenskt utträde ur EU och partiprogrammets uppfattning om att EU bör upplösas, ska skrotas. Erikssons språkrörskollega Maria Wetterstrand har stuckit ut hakan och uppmanat sitt parti att ompröva de gamla EU-ståndpunkterna. Peter Eriksson har delvis stöttat Wetterstrand. Han har bl a föreslagit en medlemsomröstning om EU-politiken. Eko-intervjuns lejonpart rörde förstås EU-frågor. Peter Eriksson undslapp sig omväxlande kritiska och försiktigt positiva uttalanden om unionen. "Jag är oerhört kritisk till EU-medlemskapet", följdes av "Det skulle inte vara någon fördel om Sverige gick ur det här". Lissabonfördraget är enligt Eriksson ett "ytterligare steg mot överstatlighet" samtidigt som han konstaterade att det svenska "inflytandet (på EU) är mer än noll, det måste man säga." Peter Erikssons tendens i EU-frågan är ändå tydlig; han ser helst att miljöpartiet gör sig av med de delar av EU-politiken som kan försvåra ett samregerande med s. Men skulle medlemmarna besluta sig för att stå fast vid sina gamla utträdeskrav så visade intervjun lika tydligt att Peter Eriksson tänker sig en fortsatt framtid som språkrör i alla fall. Skademinimering och nyttomaximering i skön förening således. Och inget stort fel i det. Det är trots allt politik vi talar om här.
Läs mer om