Billy Gustafsson har arbetat på Försäkringskassan i flera decennier. Sedan åtta år tillbaks är han riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Östergötland. I går eftermiddag tog han hissen sex våningar upp i Försäkringskassans hus vid Norrtull i Norrköping.
Ledare
I ett enkelt sammanträdesrum slog Gustafsson sig ner med åtta handläggare för att diskutera hur Kassan har det nu för tiden.
Jag satte mig i ett hörn och lyssnade.
Försäkringskassan har varit utsatt för ett otroligt förändringstryck de senaste åren. I jakt på bättre effektivitet har Försäkringskassan omorganiserats radikalt. Myndigheten har förstatligats. Alliansen har genomfört stora förändringar i sjukförsäkringens regelverk. Jämfört med för några år sedan är dagens medarbetarskara minskad med 3 500 personer.
Mitt i denna påfrestande röra har verksamheten förväntats rulla på bättre än vanligt.
Jag slås av den stora lojalitet med försäkringen och de försäkrade som präglar handläggarna i rummet.
Visst finns det irritation mot hur omorganisationen har genomförts. Visst finns det klagomål på hur snabbt det nya regelverket har beslutats. Visst suckas det över hur mycket övertidsalstrande administration som handläggningen belastats med. Visst finns det besvikelse över att bli uthängda i media som "bödlar" och "lydiga soldater" i kriget mot de sjuka. Visst skulle de ha önskat sig rakare politiker som stod upp för sina beslut i stället för att försöka gömma sig i Försäkringskassans kjolar när det blåser snålt.
Men de stretar på. De tillåter inte att frustrationen över sakernas tillstånd går ut över de försäkrade.
Mitt omdöme om lojaliteten hos de medarbetare jag träffar gäller faktiskt också Billy Gustafsson. Visst har han partipolitiska syften med sitt besök. Han har ju faktiskt röstat nej till det mesta som den borgerliga regeringen har genomfört med Försäkringskassan. Men han fiskar inte efter missnöje. Allt var inte perfekt förr i tiden, säger Billy. Handläggarna nickar instämmande och luttrat.
Det viktigaste budskapet jag tar med mig från mötet på Norrtull är handläggarnas beskrivning av Försäkringskassans pedagogiska problem: Att vara sjuk är inte synonymt med rätten till sjukpenning. Rätten till sjukpenning prövas. Handläggarna gör inte sina prövningar hipp som happ. Socialstyrelsen har tagit fram ett omfattande beslutsstöd för sjukskrivningsprövningar. Riksdagen har fattat beslut om tidsgränser och andra regler för sjukpenning.
Detta styr handläggarnas arbete.
Blir det regeringsskifte kommer Försäkringskassan att utsättas för nya politiska beslut och nya regelverk. Jag hoppas att en eventuell ny regering genomför förändringarna varligt och i nära samverkan med Kassans medarbetare.