Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Orkar han ladda om?

Fredrik Reinfeldt rundar nu av sitt halvår som ordförande för EU. Idag utvärderas han i EU-parlamentet i Strasbourg. Kvar på programmet är därefter avslutningen på klimattoppmötet i Köpenhamn.  Händer inget oväntat och dramatiskt på den europeiska scenen under årets sista veckor så kan Reinfeldt snart se fram mot en välbehövlig julvila.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2009-12-16 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det kan behövas. Statsministern har haft en slitsam höst. Han ser trött och sliten ut. Så vitt jag kan bedöma har han gjort ett hyggligt dagsverke som unionsledare. Men inte har det gnistrat om Reinfeldt. Annika Ström Melin konstaterade på DN:s ledarsida 11 december att Fredrik Reinfeldt har varit en "kompetent EU-ordförande utan tillräcklig förmåga att inspirera." För åtta år sedan var Göran Persson (S) ordförande i EU. Onekligen var det mer rock’n roll på den tiden. Kravaller, Bush, utvidgning, toppmöten i Sverige och ett spektakulärt besök i Nordkorea bäddade tillsammans med nyhetens behag - Persson var förste svensk - för ett rejält opinionslyft för Persson och Socialdemokraterna. Fredrik Reinfeldt har snarare fått uppleva det motsatta. EU har blivit vardag. Medborgarna har ägnat ordförandeskapet ett förstrött intresse. Under Reinfeldts tid på den internationella scenen har Moderaterna och alliansen rentav förlorat opinionsstöd. Det ena behöver nödvändigtvis inte bero på det andra. Men Reinfeldts - och finansminister Anders Borgs - frånvaro i inrikespolitiken har inte på något sätt kompenserats av folklig lyskraft genom ordförandeskapet. Om nio månader är det riksdagsval. Fredrik Reinfeldts utmanare om statsministerposten går in i valåret med ett rejält övertag i opinionen. I jämförelse med regeringsarbete är oppositionstillvaron i allt väsentligt torrsim. Även Mona Sahlin har dock prövats hårt under det gångna halvåret. Steg för steg har hon utan några större åthävor tagit ledningen över sitt parti och över en unikt ny koalition. Partikongressen gick hennes väg. Sommarens likaläge i opinionen har förvandlats till tio procents övertag för den Sahlinledda oppositionen.
Mycket talar för att Mona Sahlin är på väg att hamna i en opinionsmässig medvind. Jag blir inte förvånad om det under vårvintern visar sig att Sahlins hittills svaga resultat i förtroendemätningarna, successivt kommer att förbättras. I går skickade Mona Sahlin ett brev till Fredrik Reinfeldt. Hon utmanade honom och Moderaterna på debatter i hela landet med start redan nästa månad: "Ordförandeskapet och borgfreden är strax över. Du återkommer till svensk inrikespolitik. Det är dags att vi får upp tempot i den politiska debatten", skriver Mona Sahlin. Fredrik Reinfeldts allians har problem. Sjukförsäkringsdebaclet är en sak för sig. Än värre är att alliansens stora paradfråga - ett minskande utanförskap - riskerar att utvecklas till en kvarnsten runt de borgerligas hals. Enligt regeringens egna siffror ökar nämligen utanförskapet i det svenska samhället. Lätt därtill en hög arbetslöshet som slagit mycket hårt mot medarbetare i industrin och i privata tjänstesektorer. Mona Sahlins koalition är långtifrån problemfri. Framåt vårkanten ska en mer sammanhållen ekonomisk politik presenteras för väljarna. Då duger det inte att glida på löskantade formuleringar. Oppositionens styrka är att de i väljarnas ögon står för något nytt. Får de ihop sina siffror på ett anständigt sätt så kan de vara offensiva. Fredrik Reinfeldt har lite att fundera på. EU-värnplikten är över. Orkar han ladda om för en tuff valrörelse?
Läs mer om