Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ordspråksfäktning i fullmäktiges budgetdebatt

I går kväll samlades fullmäktige i Norrköping för att fatta ett slutligt beslut om den kommunala budgeten nästa år. Vid sidan av de sakpolitiska motsättningarna, bjöd kvällen på ett och annat ordspråk.

Foto: Titti Olovsson

Norrköping2007-11-27 00:19
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den styrande koalitionen mellan s, v och mp - för kvällen utnämnd till "Framtidskoalitionen" av kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson - presenterade satsningar på medarbetarnas trivsel och löneutveckling, näringslivets transport - och kommunikationsbehov, utbyggnad av förskolan, äldre - och handikappomsorgen och höjningar av kunskapsnivån i skolan. Den opponerande alliansen mellan m, c, fp, kd och pensionärspartiet spi - eller "Framtidsalliansen" som Mathias Sundin från folkpartiet benämnde sin politiska grupp - anklagade s, v och mp för att "tömma kassakistorna" och han liknade majoritetens budgetförslag vid en "de tomma ladornas politik". Eva Andersson från socialdemokraterna gav inte mycket för Mathias Sundins liknelser. Hon ansåg för sin del att folkpartiets Sundin stod för "de tomma ordens retorik". "Du använder mer ord än vad du har pengar för", sa Eva Andersson till Mathias Sundin. Säkerligen var det oppositionens förslag om skattesänkningar på femtio öre under mandatperioden som Eva Andersson syftade på.
Oppositionsledaren
Jörgen Rundgren från moderaterna svarade Eva Andersson med ordspråket "man ska inte kasta sten när man sitter i glashus". Rundgren ansåg att s, v och mp presenterar en svag budget där stora pengar, på ett ansvarslöst sätt, rullar i väg till hamnbolag och idrottsarenor. Rundgrens partivän Anna Nyholm spädde på med att från talarstolen fråga majoriteten om "varför de tömmer Norrköpingsbornas skattekistor"? Oppositionens strategi var lika enkel som tydlig. De försökte ge en bild av ett ekonomiskt ansvarslöst styre i Norrköping. Majoriteten var ute i omvänt ärende; oppositionen vill sänka skatterna men anser sig samtidigt ha pengar över till att stödja allt och alla, var budskapet från Ottosson och hans styrande koalition. I budgetdebatter ska man inte stirra sig blind på alla de siffror som politikerna strör omkring sig. Kommunal, politisk ekonomi är inte som vanlig ekonomi. Vid sidan av de fyra räknesätten - plus, delat med, minus och multiplikationstabellen - som vi vanliga dödliga får hålla till godo med, förfogar politikerna över räknemetoderna dynamisk matematik och ideologisk matematik. Det viktiga med politiska budgetdebatter är således inte sifferrabblandet.
För att bidra med
ett eget ordspråk, så förhåller sig debatterande politiker ofta till ekonomi på ungefär samma sätt som fan själv sägs läsa bibeln.
Det som är viktigt är i stället att lyssna på vilka samhällsområden och funktioner som politikerna talar mest om. Generaliserar jag något så talade alliansens politiker mer om utsatta barn, hemlösa och misshandlade kvinnor, medan koalitionens politiker talade mer om investeringar, anläggningar och strukturer.
Skillnaden är intressant ur ett maktpsykologiskt perspektiv. Ordspråket lär oss som bekant att "man blir som man umgås". Som politiker är det A och O att ha en bred umgängeskrets.
Läs mer om