Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ordning och reda i välfärden

Skola, vård och omsorg med hög kvalité och generösa ersättningar när man är sjuk eller arbetslös var länge ett signum för Sverige. Tyvärr är det inte så längre.

Norrköping2012-10-22 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ersättningarna vid sjukdom och arbetslöshet har försämrats kraftigt och de är idag sämre i Sverige än i många andra industriländer.

Likaså ser vi att resultaten i skolan har försämrats kraftigt och återkommande hör vi rapporter från såväl sjukvården och äldreomsorgen om brister.

Samtidigt som vi får rapporter om bristande kvalité i skola, vård och omsorg så får vi också rapporter om privata företag som driver skola, vård och omsorg och som plockar ut övervinster. Detta kan inte vara rimligt när pengarna såväl behövs i verksamheten Lägre personaltäthet, sämre lokaler och selektering av brukare får inte vara priset för hög lönsamhet. Och det tycker inte heller svenskarna.

I en undersökning som LO låtit göra så anser hela 79 procent av de som bor i Mellansverige att privata företag som drivar skattefinansierad vård, skola och omsorg och ger överskott borde återinvestera tillbaka vinsten i välfärden. Bara 17 procent anser att privata företag själva ska kunna avgöra om överskottet ska kunna delas ut till aktieägarna i form av vinst.

Samtidigt som vissa företag i välfärdssektorn plockar ut övervinster ur verksamheten så är det tydligt att kvalitén brister. Detta är en ohållbar situation. I vår undersökning kan vi också se att svenskarna inte är övertygade om att privata företag som bedriver skola, vård och omsorg har påverkat kvalitén positivt inom dessa sektorer.

I vår undersökning svarar hela 40 procent att kvalitén i sektorn har påverkats mycket eller ganska negativt av privata företag och endast 23 procent anser att privata företagen har påverkat kvalitén mycket/ganska positivt i Mellansverige. Från LO: s sida påstår vi inte att alla privata utförare brister i kvalitetsarbetet men vi vågar påstå att bristen på offentlig styrning har drabbat personal och brukare påtagligt negativt. Att upprätthålla ?låt gå politiken? är inte ett alternativ. Slöseriet med skattepengar och kvalitetsbristerna i välfärden är allvarliga samhällsproblem som kräver politiker med handlingskraft.

LO har en tydlig välfärdspolitisk linje med ett starkt folkligt stöd: Vi vill ha valfrihet. Vi vill ha kvalitet. Vi vill ha likvärdighet. Nu går utvecklingen åt motsatt håll och det behöver inte vara så. Politiken har möjlighet och ett ansvar att bryta denna utveckling. Det finns faktiskt inget stöd hos allmänheten för den utveckling som vi idag ser inom välfärdssektorn. Trots detta har regeringen agerat räddhågset och passivt.

På LO-kongressen i somras var debatten intensiv om vinsterna i välfärden och kongressen beslutade att tillsätta en välfärdspolitisk utredning. Den ska ta fram konkreta förslag på hur välfärdssystemen kan moderniseras för att svara upp till de krav på kvalitet och tillgänglighet som ställs av såväl medborgarna i vårt land som av samhället i stort.

Välfärdens verksamheter sysselsätter över en miljon människor. Den möjliggör för mångdubbelt fler att jobba, utbilda sig, kombinera arbete med barn och känna trygghet inför ålderdomen. Men välfärden möjliggör också för Sverige att vara ett modernt, förändringsbenäget, konkurrenskraftigt land med hög sysselsättningsgrad.

Men det finns brister och stora utmaningar väntar. LO vill se ordning och reda i välfärden, och ett stopp för slöseriet med skattepengar. Vårt uppdrag är att ta fram realistiska och genomförbara förslag till åtgärder som gör det möjligt att kombinera hög kvalitet, valfrihet och likvärdighet i välfärden - och omöjligt att göra stora vinster på bekostnad av medborgarnas välfärd.

Läs mer om