Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Olof Johansson kvällens behållning

Norrköping2008-04-01 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I går kväll orsakade folkpartiets Mathias Sundin en intensiv och intressant diskussion på Norrköpings fullmäktigemöte. Han ville veta om kommunalrådet Lars Stjernkvist (s) tyckte att "det är rätt att barn kan hindras från att delta i undervisningen"? Det tyckte inte Stjernkvist. Men han var samtidigt långtifrån säker på att barnen till varje pris ska tvingas att delta i all undervisning.Mathias Sundin hänvisade till Sara Högdins avhandling "Utbildning på (o)lika villkor" (Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet). Avhandlingen handlar om konflikten mellan grundskolans skolplikt och vissa föräldrar. Jag har läst den.Men har Mathias Sundin läst den? Jag är skeptisk. I sin fråga till Stjernkvist skriver Sundin "i Sverige har vi skolplikt men många barn förvägras den rättigheten, ofta av kulturella och religiösa skäl". I Sara Högdins avhandling finns hur som helst inget stöd för Sundins påstående. Sara Högdin understryker att hennes enkätundersökning inte går att använda för generaliseringar; därtill är materialet alldeles för tunt.Hennes fältarbete består av en enkätundersökning med 1193 elever på fyra kommunala grundskolor i en mellansvensk, mellanstor stad. I Högdins enkätundersökning är andelen elever med utländsk bakgrund högre än rikssnittet. Ungdomar med sina rötter i Asien (inklusive Mellanöstern) dominerar. Åtta procent av eleverna i Högdins undersökningsgrupp uppger att föräldrarna har förbjudit dem att delta i en eller flera undervisningsmoment; oftast sex/samlevnadsundervisning, idrott och/eller utflykter. Detta står i konflikt med Skollagen och skolplikten. Det har Mathias Sundin rätt i. Och det var alla de 15-20 ledamöter som yttrade sig i debatten överens om.Men frågan är vad man ska göra åt problemet att ett antal nyanlända, oftast lågutbildade och bokstavstroende föräldrar vill skydda sina döttrar från t ex svensk sexualundervisning? När vi samtidigt vet - vilket Högdins avhandling visar - att just flickor som är utrikes födda tillhör grundskolans mest högpresterande elever? Socialdemokraten Olof Johansson sa något mycket tänkvärt under diskussionen. Han vädjade till ledamöterna - särskilt moderater och folkpartister - att inse skillnaden mellan assimilering och integration. Assimilering bygger på tvång. Integration på dialog och respekt.
Läs mer om