O-organiserad brottslighet
Foto: Titti Olovsson
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är nog klokt tänkt av regeringen. Bengt Svenson kan sin polis i smått och stort. Under sin tid här i Östergötland ledde han t ex arbetet med att gripa Malexandermördarna 1999, vilket var den hittills största polisinsatsen i svensk historia.Att göra en långvägare som Svenson till högsta chef är förstås inte helt riskfritt.
n n Han har varit polis i drygt ett kvartssekel. Det finns en uppenbar fara för att han har en begränsad förmåga att se polisen utifrån. I en intervju med Ekoredaktionen säger Bengt Svenson att han framförallt vill skärpa polisens arbete mot den organiserade brottsligheten. Det finns det säkert många goda skäl till.
n n Anlägger jag ett medborgerligt utifrånperspektiv på polisens prioriteringar så skulle jag emellertid allra helst höra en rikspolischef deklarera krig mot den o-organiserade brottsligheten. Våldsbrotten - i huvudsak misshandel och grov misshandel - ökar på många håll i landet. I Finspång anmäldes under årets första tre månader (omräknat till anmälda brott per 100 000 innevånare) 309 våldsbrott. Enligt samma statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes 320 våldsbrott i Norrköping och 86 i Söderköping. n n Jämfört med helårssiffrorna för 2007 tyder årets första kvartal på en dramatisk stegring av våldsbrottsligheten i främst Finspång. Folkbladets reporter Carolina Nilsson rapporterade i gårdagens tidning om en växande oro för det tilltagande "buset i Centrum". Det senaste våldsutbrottet bestod av ett våldsamt slagsmål där bl a en bultsax användes som tillhygge. Den här sortens o-organiserade brottslighet skrämmer många människor. Samma sak med de likaledes o-organiserade skadegörelsebrotten. Jag har förståelse för att det inte kan stå en polis i varje gathörn i Finspång. Men jag har svårt att förstå om inte polisen och Finspångs kommun sätter in rejäla åtgärder för att trycka tillbaks våldsbrottsökningen. Östergötlands länspolismästare Mats Löving har deklarerat att polisen kommer att prioritera sina insatser till de kommuner som i praktisk handling visar att de tar trygg- och säkerhetsfrågor på allvar. Kommunpolitikernas beslut att stänga den s k Trygghetslinjen fick bl a till följd att väktartjänsterna på Finspångs Centrum mer eller mindre försvann. Trygghetslinjen som sådan kan förmodligen diskuteras. Enligt Finspångs kanslichef Anders Axelsson var det inte särskilt många som ringde in till Trygghetslinjens telefon.De pengar som anslogs till telefontjänsten kan säkert användas på ett bättre sätt. Men det är oacceptabelt att Finspångs Centrum inte patrulleras av väktare. Flera Finspångsbor som jag talat med pekar också på att garaget i det centralt belägna Kommunhuset - som just nu renoveras - har blivit en samlingsplats för utslagna och/eller kriminella personer. Finspångs politiker behöver visa sina medborgare och polisen att de tar våldsbrotten på allvar. Synliga och närvarande väktare på Centrum är en nödvändig åtgärd.Insatser som stänger kriminaliteten ute från Kommunhusets garage faller också under det kommunala ansvaret. Poliser och åklagare måste samtidigt backa upp med ingripanden, förundersökningar och åtal mot våldsbrottslingarna som härjar i Finspång. Mats Löving säger till Östgötaradion att den nya rikspolischefen Bengt Svenson är en "väldigt resultatinriktad" person. Det låter bra. Men resultat kan mätas på många olika sätt.
n n Finspångarnas rätt till ett tryggt och säkert Centrum är ett viktigt resultat som jag gärna ser att polisen uppnår. Polisens resultativer behöver därför riktas mot den o-organiserade brottsligheten.