Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya lagar för nya politiker

Med ökad väljarmakt vitaliseras den representativa demokratin. De som väljs till riksdagen 2014 kommer i högre utsträckning än tidigare att representera väljarna mer än vad de speglar det inre livet i sina respektive partier.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Norrköping2011-01-03 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Första måndagen i januari innebär startskottet för en mängd nya lagar och föreskrifter. Jag har skummat igenom årets lista. För den som driver en restaurang är det nu till exempel fritt fram att lagligt krydda sina egna snapsar. Den som hyr ut sin lägenhet eller sitt hus kan göra ett avdrag på 18000 kronor/år; en höjning med 6000 kronor sedan förra året.

Totalt är det ett 75- tal lagar som ändras och/eller tillkommer i och med årsskiftet. De flesta av nyordningarna kommer att gå de stora massornas uppmärksamhet förbi.

Ledare
När det drar ihop sig till val igen framemot 2014 är jag dock säker på att väldigt många väljare kommer att lägga märke till de ändringar i Grundlagen som nu träder i kraft.

Spärren i riksdagsvalet sänks från åtta och till fem procent i riksdagsvalet 2014. Med en så pass "låg" tröskel är jag övertygad om att ett stort antal spännande personvalskampanjer lär förgylla valrörelsen. Jag hoppas att de politiska partierna förhåller sig till nyordningen på ett klokt sätt. Politik består av samspel mellan individ och kollektiv. Ett partis riksdagslista kan dra betydligt fler väljare till partikollektivet om den är kryddad med spännande individer som har egen lyskraft och egna berättelser.

Vi ska inte hymla. Fem procent av alla personröster är - särskilt i stora valkretsar - en stor utmaning för kandidaterna. Det vill mycket till för att klättra på listan och därmed ta sig in i riksdagen på en högre placerad partiväns bekostnad. Tendensen är dock tydlig. Väljarna får allt mer att säga till om när det gäller att bestämma vilka individer som ska företräda partierna i riksdagen.

Jag tycker att det är en spännande och klok utveckling. Partierna har fortfarande monopol på att nominera kandidater till allmänna val.

Det är således partierna som bestämmer vilka individer som ska stå på deras riksdagslistor. Den som gärna vill till riksdagen måste - om hon eller han inte satsar på att starta ett eget parti - vara så pass valbar och rekorderlig att ett etablerat parti vågar ta chansen att möjligen låta sig företrädas av den personen. Alltför utfreakade lycksökare har absolut ingen gräddfil till välavlönade uppdrag genom den nya vallag som nu börjar gälla.

Däremot räknar jag med att fler självtänkande kandidater utanför partiernas broilerfabriker kommer att vilja satsa på politiska kampanjer när personvalsspärren sänks. Med ökad väljarmakt vitaliseras den representativa demokratin. De som väljs till riksdagen 2014 kommer i högre utsträckning än tidigare att representera väljarna mer än vad de speglar det inre livet i sina respektive partier.

Det är bra. Att den som är hågad dessutom kan fira segrar eller sörja förluster på en krog som serverar egenkryddade snapsar gör inte saken sämre.

Läs mer om