Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nutid är långtid

Vad är "lång tid" i politiken? Ett mått är de Långtidsutredningar som på regeringens uppdrag presenteras ungefär vart tredje år. Den första kom 1948. Den tjugoförsta släpptes i går.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2011-02-03 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utredningens uppdrag är att analysera den ekonomiska utvecklingen på lite längre sikt. Utredarna ska också föreslå reformer och åtgärder som kan få ekonomin att fungera bättre. Eftersom tre år inte är någon särskilt lång tid så hamnar ofta Långtidsutredningens förslag mitt i dagspolitiken.

Årets Långtidsutredning föreslår t ex att a-kassan bör vara obligatorisk. Den frågan slet alliansregeringen med under förra mandatperioden utan att komma till något avslut. A-kassans framtida utformning har därför lämpats över till Socialförsäkringsutredningen.

Möjligen kan Långtidsutredningens inspel i debatten bidra till att putta frågan något närmare en lösning. Allt fler arbetslösa människor saknar a-kassa. Många av dem hänvisas till kommunala socialbidrag för sin försörjning. Kommunerna har inte så sällan egna aktivitetsprogram som socialbidragstagarna måste delta i för att få ut sina bidrag. Aktivitetsprogrammen saknar ofta direkta kontakter med det vanliga arbetslivet. Aktiviteterna kan lätt uppfattas som mer moraliskt betingade än som inriktade på effektiv matchning mot jobb. Socialbidraget är dessutom behovsprövat. Den som får chansen till kortare påhugg och jobb vinner därför sällan något ekonomiskt på att arbeta.

Långtidsutredningen vill i stället att en obligatorisk a- kassa ska administreras av Arbetsförmedlingen. Alla som varit arbetslösa minst tre månader ska få rätt till ersättning om de samtidigt deltar i ett arbetslivsnära garantiprogram. Ersättningen ska vara högre än dagens socialbidrag.

Det tål att fundera på. A- kassan är viktig för arbetsmarknadens utveckling. När allt fler står utanför a-kassan finns skäl att agera.

Andra av Långtidsutredningen förslag är mer stendöda. Värnskattens avskaffande tillhör den kategorin. Alldeles oavsett vad man kan anse i sak om denna sjuttonåriga "tillfälliga" skatt så är det endast Jan Björklund (FP) och fackförbundet Saco som håller med Långtidsutredningen. Folkpartister och akademiker i all ära; mer behövs för att rubba Socialdemokraters och Nymoderaters uppfattning om värnskatten.

På samma sätt förhåller det sig med Långtidsutredningens förslag om "uppsägningsavgifter" istället för det nuvarande anställningsskyddet i LAS.

IF Metall, Svenskt Näringsliv och finansminister Anders Borg gjorde omedelbart tummen ner. I denna fråga står i stället hoppet till arbetsmarknadens parter. Trevande försök till samtal om ett nytt huvudavtal har inletts. Det vore en rejäl skjuts för den svenska modellens arbetsmarknad om parterna kunde återta avtalsansvaret för bl a anställningsskyddet från politikerna.

Nästa Långtidsutredning kommer runt 2014. Möjligen kan något eller några av dagens utredningsförslag då vara på väg att genomföras. Men då krävs mycket tur och förlig vind.

Tre år är som sagt inte särskilt lång tid.

Läs mer om