Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När Pedagogerna blev till byråkrater

Avgångsbetygen från högstadiet och kursbetygen i gymnasiet är viktiga dokument för eleverna. Betygen avgör om eleverna ska komma in på de utbildningar de önskar sig. En statlig utredare föreslog i går att eleverna skall få laglig rätt att överklaga betyg som de är missnöjda med.

Foto: unknown

Norrköping2011-01-13 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Enligt utredaren är betyg att jämföra med andra myndighetsbeslut. I konsekvensens namn bör även betyg kunna överklagas. Det anser utredaren.

Det anser emellertid inte utredningens mottagare utbildningsminister Jan Björklund (FP). Enligt utbildningsministern innebär förslaget en ökad och kostsam byråkratisering av lärarnas arbete. För att säkra ryggen kommer lärarna tvingas till en betydligt mer omfattande dokumentation än vad som sker i dag.

Jan Björklund har rätt. Det vore ett elände för skolan om lärarna tvingades in i en yrkesroll där ängsligt diarieförande blir en väsentlig framgångsfaktor. I en bra skola kommer aldrig ett betyg som en överraskning. Betygens grader, siffror och bokstäver växer fram i en lång och ytterst påverkbar process.

Eleven har - kan man säga - upprepade möjligheter och chanser att överklaga sina kommande betyg innan de har blivit satta. En elev som i dialoger med sina lärare inser att han/hon riskerar att få ett mindre bra betyg i något ämne kan genom extra ansträngningar och/eller genom insatta stödinsatser se till att förbättra sitt betyg.

Att införa en juridisk överklagandeprocess av betyg skulle binda en stor del av lärarnas tid till arbetsinsatser som riskerar att försämra elevernas framgångar. Lennart Grosin är en erfaren och respekterad skolforskare.

Praktisk tillämpning av Grosins forskningsresultat är betydligt mer angeläget för skolans utveckling än nya byråkratiska/juridiska pålagor på lärarna. Några av de viktigaste punkterna i Grosins recept för en framgångsrik skola är:

? ett tydligt, visionärt, kraftfullt och pedagogiskt ledarskap från rektors sida som tar ansvar för undervisningskvalitén i skolan.

? utvecklat samarbete mellan skolledning och lärare och mellan lärarna.

? höga förväntningar på elevernas resultat och anpassning.

? utvärdering av kunskaper och elevernas sociala anpassning.

? lärarna uppträder som förebilder och auktoriteter.

Läs mer om