Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Någon som sett krisen?

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2010-05-22 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sifo har mätt hur medborgarna uppfattar de båda politiska blockens förmåga att hantera ekonomiska kriser. Regeringsblocket vinner stort. Det finns tre enkla och en mer sammansatt och intressant förklaring till detta. De enkla först:

1. Finansminister Anders Borg är regeringens stjärna. Likt en annan känd katrineholmare och företrädare på finansministerposten går Borg gärna i medial närkamp med de giriga vargflockar som vill slita köttet ur samhällskroppen.

2. Vänster- och Miljöpartiet är nybörjare som tänkbara regeringspartier. För att uttrycka det milt; inget av partierna har lagt ner särskilt mycket krut på att profilera sig som kamerala budgethökar.

3. Den avvaktande - i mina ögon djupt osakliga - misstron mot Mona Sahlin slår igenom i sådana här undersökningar. En förfallen parkeringsbot och/eller en glömd dagisavgift väger liksom tyngre än Sahlins långa erfarenhet av tuff omsorg om den offentliga ekonomin.

Ledare
Nå, som sagt. Förklaringarna ovan är vardagsmat och föga upphetsande. En mer intressant förklaring till Sifos resultat är att de allra flesta inte känt av någon kris. De har tagit del av medias braskande rapportering om krisen. Samtidigt har de fått mer pengar i plånboken, de har jobbet kvar, räntorna är låga och flygplanen till Thailand har fyllts på i ökad takt.

När Sifo frågar "arbetarväljare" så har det rödgröna blocket lika stort förtroende som de borgerliga i rollen som krisbekämpare. Här har vi många av de människor som upplevt finanskrisen på riktigt. De som förlorat jobbet, de som känner oro för att pengarna ska räcka månaden ut, de sjukskrivna och alla de som inte kommer in på arbetsmarknaden.

Hos alla dessa människor väger missnöjet med regeringens krisbekämpning upp misstron mot att de rödgröna verkligen ska kunna sköta landet.

n  n Oppositionen har därför ett hyggligt läge. En sund och mer jämlik fördelningspolitik finns redan på plats i den rödgröna politiken. Nu gäller att markera att S som det dominerande partiet inte för ett ögonblick tänker svika sin långa tradition som ordningsman i de offentliga finanserna.

Läs mer om