Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljöpartiets känsla för timing

Svenskarna blir alltmer positiva till EU. I går uppmätte SOM-institutet i Göteborg för första gången en majoritet som vill att Sverige ska vara kvar i unionen. Det borde ju glädja de flesta av de tappra kandidater som nu har dragit i gång sina valrörelser inför valet till EU-parlamentet.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Norrköping2009-04-28 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Gladast är kanske miljöpartisterna. Det gröna partiets medlemmar har ju nyligen bestämt sig för att stryka partiprogrammets krav på utträde ur EU. Miljöpartiet uppvisar en särdeles känsla för timing med opinionen. Partiets förstanamn - Linköpingsbon Carl Schlyter - kanske inte är riktigt lika glad. Under partiets medlemsomröstning stred han för att utträdeskravet skulle vara kvar. Så är det i politiken. Bestämda åsikter innebär alltid både risker och möjligheter. Folkpartiet är det enda riksdagsparti som helhjärtat är pro-EU. FP vill helst ha hela kittet: EU, Euro och Nato. Marit Paulsen pryder Folkpartilistans första plats. Förmodligen kommer Marit och hennes parti att vässa sina EU-positioner ännu mer nu efter SOM-institutets undersökning. Det finns ett stort antal svenskar som tycker att när vi nu ändå är med så är det lika bara att gå hela vägen. Det är ur denna stora grupp medborgare som FP hoppas rekrytera väljare. I dag är Marit Paulsen i Linköping. Hon besöker en McDonalds restaurang. Jag åker dit för att ta reda på om hon känner sig extra inspirerad av den EU-positiva omsvängningen i riket. Socialdemokraterna och Moderaterna kan också vara behärskat nöjda med resultatet från SOM-institutet. Opinionen är trots allt ganska delad. Den EU-positiva majoriteten uppvägs av ett stort gäng EU-skeptiska medborgare. S och M har riggat valrörelser som är tänkta att tilltala breda skaror väljare. Såväl EU-vänner som EU-tvivlare ska känna sig välkomna. Moderaterna betonar att EU är bra därför att Sverige har fördelar av medlemskapet. Socialdemokraterna bjuder väljarna på breda infallsvinklar. Ett i grunden EU-positivt budskap balanseras av Marita Ulvskog på vallistans förstaplats. Split vision; eller vad skulle engelsmannen ha sagt? Nog är det lite trist att det inte finns något parti på vänsterkanten som kan matcha Folkpartiets EU-fori. Gammelvänstern sitter kvar i analyserna från kalla krigets dagar; ett enat Europa är ett hot mot Sovjet. Vänsterpartiet har förvisso satt i gång en process där de för första gången sedan 1917 förefaller vara beredda att nosa lite på möjligheten att erövra regeringsmakten genom allmänna val. Jag tror de har ett ärligt uppsåt. Lars Ohly verkar ta oppositionssamarbetet på största allvar. Men förnyelsen lär inte på något sätt påverka partiets position i årets EU-val. Nej-linjen ligger fast.
Läs mer om